Paet: Ukraina vajab julgeolekugarantiisid (4)

Postimees
Copy
Foto: Urmas Paeti Facebooki leht.

Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet (RE) ütles Euroopa Parlamendi väliskomisjoni ning julgeoleku- ja kaitse allkomisjoni erakorralisel ühiskoosolekul, et Ukraina peab saama turvagarantiid niipea, kui ta sõja võidab.

«Peame arvestama sellega, et Ukrainal võib veel aastaid minna enne kui ta ELi ja NATOga liitub,» ütles Paet. «Seni peame aga tagama, et Ukraina saaks usaldusväärsed julgeolekugarantiid,» lisas ta.

«See on ülioluline, et mobiliseerida kõik vajalikud poliitilised, rahalised, sõjalised ja diplomaatilised ressursid tagamaks, et kohutavad kuriteod, mille tunnistajaks me iga päev oleme, ei korduks tulevikus.»

Paet tõi esile Kiievi julgeolekukokkuleppe, mis sisaldab selgelt määratletud julgeolekugarantiisid ja ühist strateegilist partnerlust, mille peavad heaks kiitma garantii andvad liitlasriigid ja Ukraina.

Vaatamata kogu abile, mis EL ja meie partnerid Ukrainale osutavad, peame ka edasi liikuma Venemaa külmutatud varade kasutamisega Ukraina ülesehituseks. «Paraku ei liigu Euroopa Komisjon selle algatusega edasi nii kiiresti, kui oleks vaja,» lisas Paet.

Koosolekul kõnelesid ka NATO endine peasekretär Anders Fogh Rasmussen ning Ukraina presidendi kantselei juht Andrii Yermak, kes on ühtlasi ka Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu liige.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles