Karis: Eesti ja Türgi mõistavad teineteise julgeolekumuresid

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Karis kohtus Türgi välisministriga
Karis kohtus Türgi välisministriga Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Eesti riigipea Alar Karis ja Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu keskendusid Kadriorus toimunud kohtumisel Venemaa sõjale Ukraina vastu ning julgeolekumuredele nii Läänemere kui ka Musta mere piirkonnas.

«Eesti ja Türgi mõistavad NATO liitlastena teineteise julgeolekumuresid ning meie ühine eesmärk on Euroopa julgeolek,» ütles Karis pärast kohtumist.

«Soome ja Rootsi liitumine NATO-ga tugevdab Läänemere piirkonna julgeolekut ning NATO heidutus- ja kaitsehoiakut alliansi idatiival, mis on väga oluline meile ja kogu NATO sitkusele,» lisas president. Välisminister Çavuşoğlu rääkis Türgi seisukohtadest alliansi laienemisprotsessile.

Eesti riigipea ja Türgi välisminister keskendusid Venemaa sõjale Ukraina vastu ning julgeolekumuredele nii Läänemere kui ka Musta mere piirkonnas. «Venemaa agressioon kujutab eksistentsiaalset ohtu kogu Euroopa julgeolekule. Sõda peab lõppema Ukraina territooriumi vabastamisega,» sõnas president Karis.

Pikemalt kõnelesid nad rahvusvahelisest lepingust, millega saab Ukraina eksportida enda Musta mere sadamatest teravilja ja rõhutasid selle tõrgeteta toimimise olulisust.

«Eesti plaanib sajakonna kaitseväelasega suurendada sõjalist panust rahvusvahelisel terrorismivastasel operatsioonil Iraagis,» lisas Eesti riigipea kõneldes Türgi välisministriga terrorismiga seotud julgeolekuprobleemidest.

Samuti tõdeti kohtumisel, et mullu NATO tippkohtumisel Madridis tehtud otsused alliansi idatiiva kaitsehoiaku tugevdamiseks tuleb Vilniuse tippkohtumiseks ellu viia.

Türgi välisminister andis ülevaate, kuidas tullakse toime maailma suurima põgenikevooluga, kellest enamus on saabunud Süüriast.

Çavuşoğlu edastas Karisele kutse külastada Türgit. 2024. aastal tähistavad Eesti ja Türgi muu hulgas diplomaatiliste suhete sõlmimise 100. aastapäeva.

Kolmapäeva hommikupoolikul kohtus Türgi välisminister ka välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ja riigikogu väliskomisjoniga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles