Eesti pürib agressori varade konfiskeerimisel esirinda (6)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Pildil Vene Föderatsiooni presidendi administratsiooni juhi pere tühjalt seisnud suvemaja Lohusalus. Kinnistusraamatu järgi kuulub see Anton Vaino emale.
Pildil Vene Föderatsiooni presidendi administratsiooni juhi pere tühjalt seisnud suvemaja Lohusalus. Kinnistusraamatu järgi kuulub see Anton Vaino emale. Foto: Eero Vabamägi

Justiitsministeeriumis ja välisministeeriumis küpseb seadusandlik algatus, mis võimaldaks välismaal asuvaid Venemaa Föderatsiooni varasid külmutada, konfiskeerida ja seejärel kasutada Ukraina ülesehitamiseks.

Eraisikute varade konfiskeerimist võib juba alustada, kuid Vene riigi varade äravõtmiseks tuleb luua rahvusvaheline tribunal, mis mõistab kohut sõjakuritegude üle.

Tartu Ülikooli rahvusvahelise õiguse professori Lauri Mälksoo hinnangul tasub olla selles küsimuses «tervelt skeptiline». «Probleeme on palju, näiteks riigi immuniteedi põhimõte, mis on tavaõiguses,» ütles ta. «Kui mingi vara kuulub teisele riigile, siis ei saa seda niisama ära võtta. Kui aga oligarhile, siis peab olema alus äravõtmiseks. Teiste riikide vara konfiskeerimine on tõsisem ja keerulisem kui arvatakse, vastasel korral oleks seda juba tehtud.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles