Vseviov Washingtonis: Ukraina julgeolek on kogu Euroopa julgeolek

BNS
Copy
Jonatan Vseviov
Jonatan Vseviov Foto: Tairo Lutter

Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov oli sel nädalal visiidil Ameerika Ühendriikides. Washingtonis kohtus ta president Joe Bideni julgeolekunõuniku Jake Sullivaniga, USA asevälisminister Wendy Shermani ja aserahandusminister Wally Adeyemoga, et arutada jätkuvat toetust Ukrainale, agressiooni hinna tõstmist Venemaale ja Atlandi-ülest koostööd julgeoleku vallas.

Vseviov tõstis kohtumisel Valge Maja julgeolekunõuniku Sullivaniga esile USA märkimisväärset panust Ukraina abistamisel ja tänas USA jätkuva kaitsealase toetuse eest nii Eestis kui ka regioonis laiemalt. Ühiselt arutati liitlaste edasisi samme, mis tagaksid reeglitepõhise maailmakorra püsimise. Arutelus osales ka riigikantselei julgeoleku ja riigikaitse koordinatsioonidirektor Erkki Tori.

«Euroopa julgeoleku ja rahu eelduseks on Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse taastamine,» ütles Vseviov. «Meie edu mõõdupuuks pole mitte meie sõnade kõlavus, vaid tegude tulemuslikkus. Eelkõige tähendab see Ukraina toetamist Venemaa agressiooni võitmiseks ning sellele järgnevat ülesehitustööd, mis on juba alanud.»

Kohtumisel USA asevälisminister Wendy Shermaniga olid jutuks väljavaated Venemaa jaoks agressiooni jätkamise hinna tõstmiseks. Kuna naftaekspordist teenitud kasumiga rahastab Venemaa sõda Ukraina vastu, siis käsitleti ka nafta ja naftasaaduste hinnalae alandamist.

Veel tutvustas Vseviov asevälisminister Shermanile valitsuse otsust suurendada Eesti sõjalist panust USA juhitud rahvusvahelisel terrorismivastasel operatsioonil Inherent Resolve Iraagis. «Madridi tippkohtumisel oli NATO sõnum selge: meie ühine suurim oht julgeolekule on Venemaa, samas peame jätkama ka võitlust terrorismiga. Eesti toetab seda igati,» ütles Vseviov.

Lisaks arutati Shermaniga energiajulgeolekut Euroopas ja Venemaa vastutuselevõtmist agressiooni- ja sõjakuritegude eest Ukrainas. «Rahvusvahelise üldsuse moraalne kohustus on Venemaa sõjaõuduste eest vastutusele võtta,» ütles Vseviov. USA välisministeeriumis toimus ka sisuline mõttevahetus USA energiajulgeoleku eriesindaja Amos Hochsteiniga.

1.–3. veebruarini toimunud visiidil osales Vseviov ka Washingtoni mõttekodades toimunud Ukraina ja Euroopa julgeolekut käsitlevatel aruteludel ning külastas Eesti saatkonda Washingtonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles