KESKPÄEVATUND Kui Venemaa ja Valgevene lastakse olümpiale, siis Eesti ei osale. (3)

Kuku Raadio
Copy
Keskpäevatund: Venemaa on sisseimbunud rahvusvahelistesse suurorganisatsioonidesse
Keskpäevatund: Venemaa on sisseimbunud rahvusvahelistesse suurorganisatsioonidesse Foto: Eero Vabamägi

Kuku raadio saates «Keskpäevatund» arutlesid Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Sergei Metlev Venemaa teemadel – kas boikoteerida olümpiamänge ja külmutada Venemaa varad, et neid kasutada Ukraina ülesehitamiseks. Samuti oli teemaks Tartu rahu ja «Tartu Hitler», kes Vene välisministeeriumi tähelepanu pälvis. Juttu tehti muustki.

Priit Hõbemägi meenutas sissejuhatuseks 1980. aasta Moskvas peetud olümpiamänge, mil Eesti oli veel Venemaa koosseisus. Tänaseks on asjad aga õnneks muutunud ja Eesti nõuab, et Venemaad ja Valgevenet tuleb olümpial boikoteerida ja sinna ei pea nende riikide sportlasi laskma.

Sergei Metlev tõdes, et mõned päevad tagasi avastas rahvusvaheline üldsus, et rahvusvaheline olümpiakomitee arvab, et Valgevene ja Venemaa sportlastele on vaja anda võimalus osalemiseks Pariisi mängudel. See on juba põhimõtteliselt tekitanud skandaali, kuhu on segatud mitu riiki.

Ruussaare sõnul on selle skandaaliga seotud ka Eesti. Välisminister Urmas Reinsalu tegi võimsa avalduse, kui ütles, et need sportlased, kellel on Vene ja Valgevene pass ja on nendes riikides hingekirjas, ei tohi olümpiamängudel osaleda. Rahvusvahelise olümpiakomitee president Thomas Bach on jätnud Ruussaarele vingerdaja mulje, sest mees on öelnud, et võiks ka Vene ja Valgevene sportlased mängudele lubada, kui nende kodumaa riigilippu spordidressil pole. See pole õige boikott, leidis Ruusaar. Agressorriigi passi omav ja selle riigi lipu all võistlev sportlane ei peaks rahvusvahelistel võistlustel osalema.

«Kui Moskva olümpiamänge boikoteeriti Afganistani sissetungimise eest ja nüüd tungib Venemaa kallale ja sooritab koletuid kuritegusid Euroopas asuvas riigis, siis miks ei saa sama loogikat kasutada ja selle riigi sportlasi mitte võistlema lasta?» küsis Hõbemägi. Ruussaar mainis, et tema ühte loogikat siin siiski näeb.

«Kui poliitika kõrvale jätta ja astuda Thomas Bachi saabastesse, võib ta ju mõelda ka nii, et olümpiamängudel on olulised tulemused ja rekordid. Selline suurriik nagu Venemaa võib rekordeid tuua, mis jõuavad ajalukku. Aga praegu tuleks sellised mõtted ära unustada,» ütles Ruussaar.

Sergei Metlev tuletas meelde, et alles hiljuti võttis president Biden seisukoha, et kui venelased võistlevad ilma riikliku sümboolikata, lihtsalt sportlastena, siis võivad nad osaleda. «Suurtel lääne riikidel ei ole Venemaa ees suurt eksistentsiaalset hirmu, sest nad on tuumariigid. Sageli mõtlevad need riigid täiesti teistmoodi kui meie siin. Eesti on sunnitud mängima täispangale, sest kui Venemaa tugevneb ja võidab, siis meie võime lihtsalt kaduda. See tähendab, et me peame võitlema. USA-s mõeldakse aga, et osa venelasi peab kaasama, neid, kes on Putini vastu, aga ei saa seda välja öelda. Et selliste sportlaste karjääri tuleks kaudselt toetada. See on topeltstandard,» arvas Metlev.

Ruussaar ütles, et maailm on praegu sassis, sest Saksamaa pealinna Berliini südames marssisid Vene lippudega Venemaad toetavad inimesed, kes ütlesid, et Putinil ongi õigus tagasi võtta oma kunagine territoorium ehk siis taastada Nõukogude Liidu aegne piir.

Hõbemägi arvas, et sellised juhtumid ei saa muidu toimuda, kui riigi võim ise segaduses ei ole. «Kui Saksamaal toimuvad Venemaa terrorismi toetavad meeleavaldused, siis neis ei saa olla midagi spontaanset. Selge on see, et seda organiseeritakse Moskvast. Mitte ainult Saksamaal ei organiseeri Moskva sarnaseid üritusi, vaid ka valimiste ajal Ameerikas. Kõigepealt tekitatakse elevus sotsiaalmeedias ja viiakse see tänavaile. Lekitatakse infot, et kuskil toimub mingisugune üritus ja mida rohkem inimesi seda vaatama läheb, seda võimsam üritus nende inimestega tehakse. Need inimesed on sinna lihtsalt manipuleeritud,» selgitas Hõbemägi.

Tagasi tulles olümpiamängude juurde meenutab Priit Hõbemägi, et Ruussaar imestas ennist, miks on Thomas Bach nii venesõbralik. «Sergei Metlev juba andis sellele vastuse: Venemaa on pikkade aastate jooksul end suurtesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse sisse söönud. Näiteks ÜRO-sse, olümpiakomiteesse, kus nad mängivad väga suurt rolli. Nad on kogu aeg hoidnud neid sidemeid, mis võivad olla korruptiivsed. Kuskil vene inimesed istuvad ja langetavad otsuseid. Pole ka mingi saladus, et olümpiakomitee ja muudki organisatsioonid on väga tugeva vene lobi mõju all,» selgitas Hõbemägi. Mees lisas, et miks peaksid või ei peaks vene sportlased olümpial osalema – see võiks olla kõigile selge. Elu on korduvalt näidanud, et kui lased Vene ja Valgevene sportlased neutraalse riigi lipu all võistlema, siis autasustamisel nad teevad mingisuguse triki. Näiteks rebivad särgi eest lahti ja sinna on tätoveeritud Z-täht või Putini pilt. Või korraldatakse provokatsioon staadionil, tribüünidel, linnas. «Ma olen kindel, et plaanid, kuidas korraldada venemeelseid lippude lehvitamise aktsioone Pariisi tänavatel, on juba paigas. Venemaal on nii palju ressurssi. Selle kallal töötatakse, juba on korterid Pariisis ettenägelikult üüritud. Lapsik on teha nägu, et see nii ei ole,» ütles Hõbemägi.

«Ärme unusta, et Venemaal on mitmed spordiklubid osa armeest. Nendel sportlastel on ju tegelikult pagunid peal, kuigi nad kasarmutes käinud ei ole. See on nende traditsioon,» lisas Metlev. Ruussaar sõnas, et ühelt poolt on kurb, et me elame maailmas, kus nii suure spordisündmuse on varjutanud boikott. Kui rahvusvaheline olümpiakomitee otsustab, et Vene ja Valgevene sportlased võivad oma lipu all järgmise aasta suvel võistelda, siis meie valik on lihtne – Eesti võistlema ei lähe.

Äsja tähistati Tartu rahu 103. aastapäeva ja toimus kõnekoosolekuid. Sama päeva ilmestas ka tõrvikurongkäik Tartus.

«See rongkäik tekitas meemi. Üks rongkäigus osalenud isik oli oma tuka laubale viltu sättinud ja nina alla väiksed vuntsid kasvatanud. Vaatas kurva näoga kaamerasse. See pilt hakkas kohe internetis lendama ja sai nimeks «Tartu Hitler». Mõne aja pärast oli selle juba üles korjanud Vene välisministeerium, mis pani foto oma Twitterisse, lisades teksti: «Euroopa uus nägu»», rääkis Hõbemägi. Mehe sõnul oli see küsimus, et kas te seal väikses puust linnas tahtsitegi seda, et ringi käivad sellised Hitleri vuntsikestega mehed. «Siin tuleb näha seda, et Venemaa kasutab oma propagandasõjas ära kõik, mida vähegi kasutada saab,» sõnas Hõbemägi. Ruusaar arvas, et selliseid lolle on rohkem kui üks, kes tahavad saada tähelepanu. Kahjuks nad ise sageli aru ei saa, mida selline tähelepanu saamine meie mainele kaasa toob. Teisalt seadus lubab juukseid kammida ja vuntse kasvatada ning registreeritud üritustel osaleda. Seega jääb nende asjade korraldamine iga lollikese südametunnistusele.

«Need on sellised inimesed, kes omal soovil või lausa palgal olles tekitavad Venemaale lühiajalisi võimalusi väga säravalt sotsiaalmeedias kampaaniates rõhutada ja tõestada, mille eest võideldakse. Et vaadake, Euroopas ühes NATO riigis, mis Ukrainat toetab haubitsatega, käivad Hitlerid tänaval. Loomulikult on kahju väike ja see lahustub infovoolus. Aga vastik tunne jääb,» ütles Metlev.

Saates pakkusid kõneainet ka küberrünnakute sagenemine, elektriautode toetus ja see, et Kaja Kallas ootab kaitsetööstuselt suuremat panust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles