Kohus kordab juba kolmandat korda: vald ja riik ei tohi last ilma lasteaiakohata jätta

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Merivälja uus lasteaed
Merivälja uus lasteaed Foto: Mihkel Maripuu

Riigikohus juhtis esmaspäeval avaldatud otsuses tähelepanu sellele, et Eestis on palju kohalikke omavalitsusi, kes ei taga kõigile lastele lasteaiakohti ning riik ja omavalitsused peavad leidma sellele probleemile üheskoos lahenduse.

«Praegune kohtuasi on juba kolmas, kus riigikohus kordab seisukohta, et omavalitsusel pole õigust lasteaiakoha andmisest keelduda,» teatas kohtu pressiosakond.

Ehkki koolieelse lasteasutuse seadus paneb kohalikule omavalitsusele selge kohustuse luua seal elavale pooleteise- kuni seitsmeaastasele lapsele vanemate soovil võimaluse käia lasteaias, siis sellest hoolimata on paljudel omavalitsustel seaduse täitmisega probleeme. Näiteks 2020. aastal tehtud haridus- ja teadusministeeriumi uuringust nähtus, et 33 vallas ja linnas oli kokku üle 2000 lapse, kes ei saanud kohta ei lasteaias ega lastehoius. 

Riigikohus rõhutas, et alushariduse kättesaadavuse eest vastutavad riik ja omavalitsused üheskoos – mõlemal lasub kohustus leida probleemile süsteemne lahendus, mis ei jätaks lapsi alushariduseta ning nende vanemaid ilma võimalusest ühendada töö- ja pereelu. Riigis ei saa lasta tekkida ega kesta olukorral, kus avalike teenuste kättesaadavus sõltub ulatuslikult sellest, mil määral inimese elu- või asukohajärgne omavalitsus otsustab talle seadusega pandud kohustusi täita, lisati teates. 

«Kohti pole» ei ole pädev põhjus

Riigikohtusse jõudnud kohtuasi sai alguse lapsevanemate kaebusest. Vanemad esitasid kohe pärast lapse sündi Rae vallale taotluse lasteaiakoha saamiseks pooleteise aasta pärast. Vald aga teatas, et vabu kohti ei ole ja seetõttu pidi kaebajate laps hakkama käima hoopis eralastehoius, mille kohatasust maksis enamiku vald.

Lapsevanemad esitasid halduskohtule kaebuse, soovides kohta valla lasteasutuses ja eralastehoiuga kaasnenud suuremate kulude hüvitamist. Halduskohus rahuldas kaebuse osaliselt – määras vanematele hüvitise ning algatas riigikohtus põhiseaduslikkuse järelevalve.

Esmaspäeval avaldatud otsusega tunnistas riigikohus põhiseadusevastaseks ja kehtetuks Rae vallavalitsuse määruse lause, millega lapsele anti lasteaiakoht ainult juhul, kui parajasti leidus vabu kohti.

Kolleegium selgitas, et seadus paneb omavalitsusele kohustuse tagada kõigile lastele võimalus lasteaias käia ja kohtade puudumisel tuleb neid piisavas koguses juurde luua.

Lasteaiakoha võib asendada lastehoiuteenusega ainult vanemate teadlikul ja vabatahtlikul nõusolekul. Nimelt erinevad koolieelsele lasteasutusele ja lastehoiule kehtestatud nõuded oluliselt – kui lasteaed peab pakkuma riikliku õppekava alusel alusharidust, siis lastehoid seda tegema ei pea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles