TEENETEMÄRGID ⟩ Muinsuskaitsja Riin Alatalu: sain kinnituse, et minu töö on oluline

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Riin Alatalu veendumusel mõjutab arhitektuur mäletamist palju rohkem kui raamatud. 
Riin Alatalu veendumusel mõjutab arhitektuur mäletamist palju rohkem kui raamatud. Foto: Mati Määrits

Presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi pälvinud Riin Alatalule tuleb suur uudis ootamatult. Pärast üllatusest toibumist leiab ta, et see on veel kord kinnitus selle kohta, et muinsuskaitse on tähtis.

Alatalu on rahvusvaheliselt tunnustatud muinsuskaitse ekspert, kunstiakadeemia õppejõud ja Rahvusvahelise Kinnismälestiste Nõukogu ICOMOS asepresident. Muinsuskaitse Nõukogu esimehena on tal suuri teeneid kultuuriväärtuste kaitsmise vajalikkuse teadvustamisel.

«Usun, et minu tööst on olnud kasu,» ütleb Alatalu. «Kogu muinsuskaitse põhineb ju inimeste teadlikkusel, ja seadusloome tasandil tuleb ikka kõigile n-ö naha vahele pugeda, et muinsuse tähtsusest aru saadaks. Näeme ka Ukrainas toimuva sõjaga seoses, kui tähtis see on – inimkonna eneseteadvus ja väärikus põhineb kultuuripärandil.»

Alatalu rõhutab, et suvel koguneb ICOMOSi Euroopa grupp aastakoosolekuks Eestisse. «See tähendab, et siia tulevad muinsukaitse valdkonna tegelased üle Euroopa ja me saame siin tutvustada Eesti pärandit. Ise olen saanud rahvusvahelisest koostööst palju vajalikku muinsuskaitse õppejõuna,» loetleb ta.

Presidendilt saadava teenetemärgi kohta ütleb Alatalu, et see kinnitab veel kord, et tema töö on oluline.

«Kui suur osa maailmast tegeleb peamiselt kultuuripärandi maailma nimekirja kandmisega, siis meie rõhume rohkem sellele, te peame tegelema kaitsega. Me ei ole küll veel maailma parimad, kaugel sellest, kuid vähemasti pingutame kaitse nimel. Me peame tähtsustama eksperte, see on väga oluline!» toonitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles