Pevkur: maamiinid Eesti kaitseks paneks liitlased meile viltu vaatama (4)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Eesti liitus jalaväemiine keelustava Ottawa konventsiooniga 2004. aastal. FOTO: Pavel Golovkin/Ap/Scanpix
Eesti liitus jalaväemiine keelustava Ottawa konventsiooniga 2004. aastal. FOTO: Pavel Golovkin/Ap/Scanpix Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) võttis üles teema, kas Ukraina kasutab sõjas Venemaaga maamiine.

Eesti ja Ukraina on 163 riigi hulgas, mis on liitunud jalaväemiinide kasutamist, varumist, tootmist ja üleandmist keelustava ning nende hävitamist nõudva Ottawa konventsiooniga. Sügisel esitasid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) liikmed ja reformierakondlane Ants Laaneots eelnõu, millega sooviti konventsioonist lahkumist. See poliitilist toetust siiski ei leidnud.

«Meil ei õnnestu vältida säärast olukorda Narvas, Sillamäel, Kohtla-Järvel, Võrus ja Põlvas ja tõenäoliselt ka Tartus, küll aga peaksime suutma pidada sõda nõnda, et vähemalt Tallinna, Pärnut ning teisi suuremaid Lääne- ja Kesk-Eesti linnu ei purustataks ega tsiviilelanikkond ei kannaks viiekohalistesse numbritesse küündivaid kaotusi. Selleks tuleb vaenlase edasiliikumine peatada. Ilma tõhusa pioneeritegevuseta, mille väga oluline osa on jalaväemiinide kasutamine, ei ole see võimalik,» kirjutasid eelnõu esitajad toona.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles