Kantsler Vseviov kohtumisel Prantsuse kolleegiga: veebruar saab olema sõjas olulise tähtsusega

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov kohtus oma Prantsusmaa kolleegi Anne-Marie Descôtes’iga.
Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov kohtus oma Prantsusmaa kolleegi Anne-Marie Descôtes’iga. Foto: Välisministeerium

Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov kohtus täna oma Prantsusmaa kolleegi Anne-Marie Descôtes’iga, et arutada muuhulgas Venemaa agressiooni Ukrainas, jätkuvat toetust Ukrainale ja julgeolekuolukorda Euroopas.

Kantslerid keskendusid kohtumisel Venemaa pea aasta kestnud agressioonile Ukrainas. «Venemaa sõda ja selle lõpp defineerib Euroopa julgeoleku vähemalt üheks põlvkonnaks,» sõnas Vseviov. «See sõda peab lõppema Ukraina võiduga, pingutame selle nimel õlg-õla kõrval Ukrainaga,» lisas ta ja märkis, et Eesti jaoks on Ukraina võit eksistentsiaalse tähtsusega.

Vseviov rõhutas, et Venemaa ei ole muutnud oma strateegilist eesmärki, mis on Ukraina okupeerimine, ja seejuures saab järgmine kuu olema sõja edasise kulgemise jaoks olulise tähtsusega. «See, et Venemaa soovib rahuläbirääkimisi, on Venemaa levitatav vale ja Lääs ei lähe selle narratiiviga kaasa,» ütles ta. «Näeme, et mobilisatsioon jätkub ja Venemaa valmistub Ukrainas uueks pealetungiks, mistõttu on eriti oluline tõsta sõja hinda Venemaale.»

«Peame jätkama Ukraina igakülgset abistamist ja edastama selge sõnumi, et Euroopa Liidu ja NATO uks on Ukrainale avatud,» ütles Vseviov, kes ühtlasi tunnustas Prantsusmaad jätkuva kaitsealase toetuse eest, mis on kriitilise tähtsusega. «Ukraina võitleb praegu enesemääratlemise õiguse nimel, õiguse nimel valida, kes ja kus nad olla tahavad. Avatud uks ELi ja NATOsse annab neile lootuse, mis on lahinguväljal moraali hoidmiseks väga oluline.»

Arutati täiendavaid sanktsioone Venemaale, sealhulgas kokkulepet hinnalae kehtestamiseks Venemaa rafineeritud naftasaadustele ja toornafta hinnalage, mis vaadatakse üle märtsis. «Täiendavate sanktsioonide kõrval on oluline kindlustada, et Venemaa ei hiili mööda praegu kehtivatest sanktsioonidest,» ütles Vseviov. Ta avaldas kahetsust, et Venemaalt on praeguseks lahkunud vaid kaheksa protsenti Lääne ettevõtetest.

Ühtlasi andis Vseviov oma Prantsuse kolleegile ülevaate Eesti tööst selle nimel, et leida lahendus Venemaa külmutatud varade kasutuselevõtmiseks Ukraina ülesehitamisel. Räägiti ka Venemaa vastutusele võtmisest Ukrainas toime pandud sõja- ja agressioonikuritegude eest.

Kantslerid Vseviov ja Descôtes külastavad täna ka Narvat ja Prantsusmaa sõdureid Tapal. Vseviov kinnitas, et Eesti hindab Prantsusmaa kontingendi jätkuvat kohalolekut Eestis NATO kollektiivkaitse raames. Juttu tuli ka eelseisvast NATO tippkohtumisest Vilniuses ja kaitsekulude suurendamise vajadusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles