Apteekrid: gripi vastu tasuta vaktsineerimise otsus tehti kiirustades

BNS
Copy
Vaktsineerimine aitab gripiviirusega paremini toime tulla ning hoiab ära haiguse raskema kulu ja ka tüsistused.
Vaktsineerimine aitab gripiviirusega paremini toime tulla ning hoiab ära haiguse raskema kulu ja ka tüsistused. Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti Proviisorapteekide Liit (EPAL) peab tervisekassa otsust gripi vastu tasuta vaktsineerimise kohta liialt kiirustades tehtuks ja lisaks ei ole apteekril lubatud apteegis vaktsineerimist endal teha.

Äsja sotsiaalministri kinnitatud strateegiadokument «Ravimipoliitika 2030» näeb ette suurema terviseteenuste valiku pakkumist apteekides, kuid millises ajaraamis muudatusi tegema hakatakse, ei ole EPALi hinnangul selge.

«Vaktsiinisüsti võivad Eestis manustada vaid medõded, arstid ning ämmaemandad. Apteegid aitavad oma ruumides vaktsineerimist korraldada, sealhulgas pakuvad oma IT-süsteeme vaktsineerimisaja broneerimiseks ja ruume protseduuri läbiviimiseks, kuid ei saa jätkuvalt ise vaktsineerida,» tõdes EPAL.

«Apteekrid on saanud 3–5-aastase meditsiinilise kõrghariduse, kuid ei tohi läbi viia süstimist. Selline piirang on põhjendamatu ja paljudes Euroopa riikides tänaseks kõrvaldatud, näiteks võivad vaktsineerida ka meie lähinaabrite Läti ja Leedu apteekrid,» lisas liit.

Veel toob EPAL välja, et järskude kursimuutuste puhul on vaktsineerijatel keeruline oma tegevust planeerida. «Nii lühike etteteatamine eeldab, et paari päevaga peavad suutma apteegid ja tervishoiuteenuse osutajad juba kokku lepitud koostöö ringi korraldada. Võrreldes reedega on vaktsineerimisaegade broneeringud hüppeliselt kasvanud, tekitades teenuse planeerimises tarbetut segadust ja inimeste rahulolematust vabade aegade nappuse üle,» nentis EPAL.

Lisaks muudab vaktsineerimise riskirühmade laiendamise ja kõigile tasuta vaktsiini võimaldamise otsus keset vaktsineerimise perioodi liidu hinnangul keeruliseks optimaalsete koguste planeerimise. «Apteekrid on olnud pideva surve all, kui vaktsiini on liiga vähe tellitud ja sel aastal võib olukord olla selline, et osa vaktsiini jääb manustamata. Otseselt on löögi alla sattumas järgmise aasta vaktsineerimise planeerimine, millega tuleb alustada juba täna,» leidis EPAL.

Vähene vaktsineerimismäär kuni tänaseni on liidu arvates osaliselt seletatav puudulikult planeeritud ja läbi viidud riigipoolse teavituskampaaniaga enne gripihooaja algust. «Vaktsiinide saabumine on enne gripihooaega teada ette üle poole aasta. Selline tegematajätmine teeb kõik osapooled nõutuks,» märkis EPAL.

Tervisekassa teatas pühapäeval, et erakorralise otsuse alusel saavad alates 6. veebruarist kõik inimesed end gripi vastu tasuta vaktsineerida, kuni vaktsiini jätkub. Lisaks soovitas tervisekassa vaktsineerimist apteekides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles