Komisjon: Kara-Murza ja teised poliitvangid Venemaal tuleb vabastada

BNS
Copy
Venemaa opositsiooniaktivist Vladimir Kara-Murza oktoobris 2022 istumas Moskvas Basmannõi kohtus toimunud istungil süüdistatavate puuris pingil.
Venemaa opositsiooniaktivist Vladimir Kara-Murza oktoobris 2022 istumas Moskvas Basmannõi kohtus toimunud istungil süüdistatavate puuris pingil. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Scanpix

Riigikogu väliskomisjon leidis neljapäeval, et Venemaa peab vabastama mullu kevadel vangistatud opositsionääri Vladimir Kara-Murza kui ka teised poliitvangid

Komisjoni esimehe Andres Suti sõnul kinnitasid komisjoni liikmed kohtumisel toetust demokraatlikule liikumisele ja kõigile inimestele, kes Venemaal demokraatia ja inimõiguste eest võitlevad. «Vaba Venemaa Fond teeb tänuväärset tööd, et Venemaal aset leidvad inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse rikkumised ei jääks tähelepanuta. Oluline on teha kuuldavaks ka nende inimeste hääl, kes Venemaa režiimi ja Ukraina vastu jätkuvat agressioonisõda ei toeta,» ütles Sutt.

Tema sõnul mõistsid komisjoni liikmed kohtumisel hukka sõnavabaduse ja sõltumatu meedia mahasurumise Venemaal. «Samuti peame oluliseks, et eelmisel kevadel vangistatud Vladimir Kara-Murza ja teised Venemaa poliitvangid vabastatakse ja repressioonide korraldajad võetakse vastutusele,» ütles Sutt.

Vaba Venemaa Fond on 2014. aastal asutatud rahvusvaheline organisatsioon, mille eesmärk on toetada kodanikuühiskonda ja demokraatliku arengut Venemaal. Kohtumisel osalesid fondi asutaja Natalja Arno, fondi kaastöötajad Grigori Frolov ja Nikolai Artemenko ning projektijuht ja tõlk Jevgenia Kara-Murza.

Kolmapäeval võttis Jevgenia Kara-Murza Tallinnas vastu tema abikaasale, Venemaa poliitvangile Vladimir Kara-Murzale määratud välisministeeriumi teeneteristi järjekindla ja pikaajalise töö eest inimõiguste ja kodanikuvabaduste eest seismisel Venemaal.

Mullu aprillis tegid väliskomisjonide esimehed 18 riigi parlamendist ja Euroopa Parlamendist ühisavalduse, kus kutsusid Venemaa ametivõime Vladimir Kara-Murza viivitamata vabastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles