Piraadid kaaperdasid kaubalaeva enne kohtumist sõjalaevaga

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaevastiku moodsaim suur fregatt Neustrašimõi (Kartmatu).
Vene sõjalaevastiku moodsaim suur fregatt Neustrašimõi (Kartmatu). Foto: Wikipedia.org

26. jaanuaril piraatide küüsist koju jõudnud Eesti meremees ütles intervjuus, et ajal, mil Somaalia piraadid kaubalaeva kaaperdasid, lahutas alust sõjalaevast Neustrašimõi umbes 50 meremiili ehk sadakond kilomeetrit.

Laeval insenerina töötanud Juri Grigorjev rääkis ajalehele Den za Dnjom, et kuivlastialus CEC Future pidanuks 7. novembril kohtuma Vene sõjalaevaga Neustrašimõi, mis kaubalaevu piraatide eest kaitseb. Kuid piraadid jõudsid ette.

Kui möödunud aasta 7. novembri õhtul lahutas CEC Futuret sõjalaevast sadakond kilomeetrit, märkas mehaanik Aleksandr Gamulin jälitamist. Lootuses, et ehk õnnestub manööverdades CEC Future piraatide eest päästa, jooksis mehhaanik mootoriruumi, kuid piraatide mootorpaadi kiirus ületas kaubalaeva oma umbes kaks korda.

Laevale lähenedes tulistasid nad hoiatuseks õhku granaadiheitjast ja automaatidest. Pärast laeva hõivamist kogus kapten meeskonnaliikmed ja edastas neile piraatidelt kuuldud sõnumi, et kui nad vähegi vastu hakkavad, tarvitavad piraadid relvi. Piraadid olid valdvalt relvastatud roostes, kuid täiesti töökorras Kalašnikovi automaatidega.

Granaadiheitjaga piraat näitas meremeestele punkti kaardil ning laev suundus Somaalia lõunarannikule. Meeskonnalt korjati kokku kõik mobiiltelefonid ja sülearvutid ning meeskonda sunniti maha monteerima ka osa laeva navigatsioonisüsteemist.

Samas märkas Grigorjev piraatide madalat tehnilist taiplikkust ja hirmu masinaruumi ees, kuhu nad kartsid siseneda. Laevatekid kattusid kiiresti mustade nõude, narkootiliste taimede jäänuste, mustade kaltsude jm prahiga. Meeskonnal lubati süüa kaks korda päevas, hommikul ja õhtul 5 paiku.

Laevaomanikud nõustusid meeskonna õnneks kiiresti lunaraha maksma, mis mitteametlikel andmetel jäi kuhugi 1-2 mln krooni vahele. Jaanuari keskel visati helikopterilt raha ning piraadid, kes esindasid kuut erinevat piraatlikku klanni, korraldasid selle jagamisel korraliku löömingu.

8 tundi pärast piraatide lahkumist kohtus CEC Future nelja suurekaliibrilise kuulipildujaga varustatud Vene puksiiriga, mis saatis laeva Omani territoriaalvetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles