Koerad lohutavad nii rikkaid kui vaeseid

Betty Ester-Väljaots
Copy
James Middleton oma koertega ajal, mil praeguseks igaviku teedele lahkunud Ella (paremalt teine) veel maistel jahimaadel jooksis.
James Middleton oma koertega ajal, mil praeguseks igaviku teedele lahkunud Ella (paremalt teine) veel maistel jahimaadel jooksis. Foto: Kirsty O'Connor/PA/Scanpix

Pole suurt vahet, kas ärevad ajad on just nüüd, olid kunagi minevikus või varitsevad tulevikus. Madalseisud ja depressioon saavad kätte ka pealtnäha privilegeeritud inimesed. Walesi printsessi Catherine’i vend James sai aastaid kestnud kliinilisest depressioonist jagu lisaks arstidele ka armastatud lemmikloomade abiga.

«Tal oli selline pilk ja väike sabaliputus, kui ta sai aru, et minuga on midagi valesti,» rääkis James Middleton Suurbritannia televisiooni hommikuprogrammile oma spanjelist Ellast. «Ta tuli mu juurde ja pani oma pea mu põlvele, et muremõtted eemale peletada. Ja see aitas minema pühkida nii mõnegi musta mõtte, millega ma hädas olin. Peale kõige muu oli ta minu jaoks alati olemas, ta vaatas mulle silma ja andis kindlust, et kõik saab korda.» Melanhoolia nüüd teraapiakoerte aretamisega tegeleva Jamesi jutus on arusaadav, sest tema lemmikspanjel Ella suri jaanuari alguses 15-aastasena.

Kuigi kurbus lemmiklooma lahkumise pärast on suur, on James tänulik, et Ella aitas lisaks teraapilisele kaisutusele leida tal ka oma tee elus, milleks on koertearetus ja koeratoidufirma Ella & CO asutamine. Viimased neli aastat tegelesid James ja Ella aktiivselt teraapiakoertega, käies vabatahtlikuna meditsiini- ja hooldeasutustes. Töötamine ja teiste koerte eest hoolitsemine on aidanud Jamesil toime tulla oma esimese koera kaotuse valuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles