Eesti arhitektid peatasid Venemaa ja Valgevene liikmelisuse tõttu kuuluvuse rahvusvahelises liidus (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Samal ajal, kui Venemaa ja Valgevene kuuluvad rahvusvahelisse arhitektide liitu, hävitavad Vene väed Ukrainas terveid linnu ja külasid.
Samal ajal, kui Venemaa ja Valgevene kuuluvad rahvusvahelisse arhitektide liitu, hävitavad Vene väed Ukrainas terveid linnu ja külasid. Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / Scanpix

Eesti Arhitektide Liit peatas oma liikmelisuse ülemaailmses arhitektide liitude ühenduses UIA (International Union of Architects), kuna pole nõus kuuluma organisatsiooni, milles on jätkuvalt esindatud Venemaa ja Valgevene.

Eesti Arhitektide Liidu eestseisus võttis vastu otsuse peatada oma liikmelisus UIAs määramata ajaks. Eesti Arhitektide Liit selgitab, et ei pea võimalikuks olla organisatsiooni liige, mis ei ole siiani peatanud Venemaa ja Valgevene liitude liikmelisust.

«Arhitektide ja linnaplaneerijatena ei saa me istuda sama laua taga inimestega, kes esindavad riiki, mis on vastutav tsiviilobjektide pommitamise ja tervete linnade hävitamise eest,» ütles Eesti Arhitektide Liidu president Andro Mänd.

Venemaa alustatud sõda Ukraina vastu on kestnud peaaegu aasta. Selle käigus on tapetud kümneid tuhandeid tsiviilisikuid, miljonid on sunnitud oma kodust põgenema ning hävitatud on terveid linnu.

Ukraina Arhitektide Liit (National Union of Architects of Ukraine) nõudis juba sõja alguses Venemaa ja Valgevene liikmelisuse peatamist. 8. märtsil 2022 tegi UIA-le samasuguse pöördumise ka BAUA, mis on kolme Balti riigi — Eesti, Läti ja Leedu — katusorganisatsioon UIAsse kuulumiseks. Vaatamata mitmetele pöördumistele ei ole Venemaa ja Valgevene liikmelisust UIAs peatatud.

Eesti Arhitektide Liit jätkab Ukraina abistamist Eesti riigi erinevate institutsioonide ning oma teise katusorganisatsiooni ACE (Architects» Council of Europe) kaudu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles