FOTOD Ida-Virumaal peeti kinni karfentanüüli käitlemises kahtlustatavad

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
109 grammi karfentanüüli - tugevat sünteetilist narkootikumi.
109 grammi karfentanüüli - tugevat sünteetilist narkootikumi. Foto: PPA

Jaanuari lõpus pidasid politseinikud Ida-Virumaal kinni neli meest ja ühe naise, keda kahtlustatakse karfentanüüli käitlemises. Kolm meest neist võeti kohe vahi alla. 

Läbiotsimise käigus leiti nende valdusest ligi 120 grammi väga kanget narkootikumi karfentanüüli. Esialgsetel andmetel toodi aine sisse Lätist.

Kinnipidamise käigus leidis politsei ka 3000 eurot sularaha, mille puhul on alust arvata, et see on saadud kuritegelikul teel.

Foto: PPA

Ida prefektuuri kriminaalbüroo juhi Rainet Juuse sõnul on politsei prioriteet ära hoida ohtlike ainete jõudmine tänavale. Tema sõnul võib esialgu küll tunduda, et 120 grammi ainet on vähe, kuid sellest oleks piisanud narkojoobe tekitamiseks ligi 50 000 inimesele.

«Eelmisel aastal hakkasid Eestis taas rohkem levima väga kanged sünteetilised narkootikumid, mida tuuakse peamiselt sisse lähiriikidest. Nende ainete kangusele viitab ka see, et eelmisel aastal tõusis hüppeliselt narkosurmade arv,» selgitas büroo juht.

Viru maakohus rahuldas prokuratuuri taotluse ning pärast kinnipidamist võeti vahi alla 53-aastane naine ja kolm meest (51-, 45- ja 39-aastane). Üks mees jäi toona vabadusse. Tänaseks on Viru maakohus väljastanud vahistamismääruse ka neljanda mehe vahi alla võtmiseks.

Karfentanüül on fentanüüli uuem analoog. Tegu on sünteetilise opioidiga, mida meditsiinis kasutatakse näiteks narkoosiks või vähihaigete valuraviks. 

narko.ee

«Tegemist on ühiskondlikult kõrge ohtlikkuse tasemega kuriteoga, sest lisaks sellele, et narkootikumid kahjustavad tarvitaja tervist, kaasnevad sõltlastega tihti nii vara- kui ka isikuvastased kuriteod. Õiguskaitseorganid suhtuvad äärmiselt resoluutselt inimestesse, kes levitavad rahva seas narkootilisi aineid ja teenivad sellega kriminaaltulu,» ütles ringkonnaprokurör Sergei Listov. 

Listov lisas, et selliste kuritegude tõkestamiseks on äärmiselt oluline need õigeaegselt avastada, kurjategijad vahistada ja neid toimepandu eest rangelt karistada.

Kriminaalmenetlust viib läbi Ida prefektuur ja juhib Viru ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles