Kallas hoiatas Münchenis, et Venemaa tuleb vastutusele võtta

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Leedu ja Läti presidendid Gitanas Nausėda ja Egils Levits ning peaminister Kaja Kallas eile Münchenis.

 
Leedu ja Läti presidendid Gitanas Nausėda ja Egils Levits ning peaminister Kaja Kallas eile Münchenis.  Foto: Odd Andersen

Peaminister Kaja Kallas (RE) pääses poodiumile eile kohe Müncheni julgeolekukonverentsi avaringis, pärast Volodõmõr Zelenskõi, Olaf Scholzi ja Emmanuel Macroni esinemisi.

Kallase osalusel toimunud debatt kandis pealkirja «Seadusetuse vastu: vastutuse võtmise tagamine». Arutelu põhiliseks tõukepunktiks olid Venemaa korda saadetud roimad Ukrainas ja küsimus, kuidas idanaaber tehtu eest vastutama panna. «Kui agressioon tasub ära ühes kohas, kutsub see agressioonile ka mujal. Keegi ei saa end turvalisena tunda, kui nende kuritegude eest ei karistata,» põhjendas Kallas, miks peaksid riigid ka väljaspool Euroopat hoolima putinistide kohtu ette toomisest.

Samal debatil osalenud 2018. aasta rahunobelist Nadia Murad põhjust optimismiks ei näinud. Jeziiditarina ISISe seksuaalvägivalla ohvriks langenud Muradi sõnul palutakse talt aeg-ajalt, et ta lohutaks Ukraina saatusekaaslasi ja ütleks, et juhtunu pole nende süü. «Ma olen valmis seda tegema. Ma ütlen alati ellujäänutele, et see pole nende süü. Aga ma ei saa neile lubada õiglust, sest keegi pole mulle ega teistele jeziidi ellujäänutele õiglust lubanud,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles