IN MEMORIAM ⟩ Lahkus majanduselu hea mõtestaja Marje Josing (16.07.1959–16.02.2023)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Marje Josing
Marje Josing Foto: Peeter Langovits

Neljapäeval, 16. veebruaril lahkus meie hulgast tuntud majanduskommentaator ja konjunktuuriinstituudi pikaajaline juht Marje Josing. Tema selgeid ja hästi põhjendatud, heas eesti keeles kommentaare raadios ja ajalehtedes ootasid kõik, kes tahtsid aru saada, mis meie majanduselus toimub. Ka ajakirjanikud armastasid Josingut, sest ta mõistis vajadust teavitada inimesi kõigest, mis puudutab nende igapäevaelu korraldust, aga ka võimalikke muutusi majanduselus.

Marje Josingul oli alati laiem vaade majandusele, samas nägi ta selle kõiki suuri detaile, mis pikemas perspektiivis võisid osutuda väga oluliseks. Need olid sündmused või protsessid, mida teised ei pruukinud võib-olla märgata või millele ei osatud tähelepanu juhtida, kuid tema mõistis ja tõigi välja asjad, mis võisidki pikemas plaanis muutuda tähtsaks. Tema kolleegid konjunktuuriinstituudis ja kaubandus-tööstuskojas, aga ka ajakirjanikud rõhutavad Josingu julgust tuua välja ka majanduselu valupunkte, millest paljud teised kommentaatorid mugavalt üle libisesid. Ta rääkis asjadest nii, nagu need olid, keerutamata.

Eesti konjunktuuriinstituudis töötas Josing 33 aastat, sellest 29 aastat direktorina. Instituut kuulub Eesti kaubandus-tööstuskojale, mille juhatuse esimees Mait Palts meenutas, et Marje Josing sai hästi aru reaalmajanduse ja inimeste reaalsetest probleemidest, oskas neid konteksti panna ning põimida vajadusel majandusteooria postulaatidega. Paltsi hinnangul andis ta suure panuse majandusalaste teadmiste levikule, sest oskas inimestele majandust lahti seletada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles