Balti kaitsekolledži teadur distantseerib end Wagneri ja EKRE seostamisest (18)

BNS
Copy
Jevgeni Prigožin.
Jevgeni Prigožin. Foto: Reuters / Scanpix

Balti kaitsekolledži teadur Viljar Veebel märgib oma sotsiaalmeediakontol Politico artikli kohta Wagneri grupi koostöö soovist EKREga, et tema osa uurimises polnud millegi väljaütlemine. 

Artiklit on 21.02.2023 EKRE kommentaariga täiendatud. EKRE kinnitab, et erakonnal ei ole kunagi olnud mitte mingisuguseid kontakte Wagneri eraarmeega.

Politico väitis, et Wagneri grupp plaanis sekkuda Eesti poliitikasse ning teha seda läbi EKRE.

Politico artiklis on tsiteeritud Balti kaitsekolledži teadurit Viljar Veebelit, kes ütleb, et Wagneri grupil oli EKREga koostöö.

«Koostöö (Wagneriga – toim.) sai alguse sellest, et EKRE soovis olla radikaalselt liberaalsete erakondade vastu ja neil oli hea meel selle väga professionaalselt koostatud paketi vastuvõtmise üle,» tsiteerib Politico Viljar Veebelit.

Pühapäeval märgib Veebel oma sotsiaalmeediakontol: «Minu osa selles uurimises ei olnud millegi väljaütlemine, vaid pikaajaline töö seoste ja mustrite otsimisel.»

Wagner on üritanud aastaid Eesti poliitellu sekkuda

Venemaal tegutseva Wagneri grupi juht Jevgeni Prigožin üritas sekkuda 2019. aastal Eesti poliitilisse süsteemi ning toetada muu hulgas Euroopa Liidu suhtes skeptilist Konservatiivset Rahvaerakonda, kirjutas Politico laupäeval.

Politico avaldas põhjaliku ülevaate Prigožini ja tema Wagneri eraarmee tegevusest, tuginedes enda väitel Ameerika Ühendriikide diplomaatilistele dokumentidele ning Wagneri enda sisedokumentidele.

«Prigožini võrgustik on aastaid sekkunud teiste riikide poliitilistesse süsteemidesse, kuid viimastel aastatel on ta püüdnud laiendada valeinformatsiooni ja poliitilise mõjutamise operatsioone Euroopa Liidu riikidesse, sealhulgas Eestisse, püüdes õhutada NATO- ja läänevastaseid meeleolusid,» kirjutas väljaanne.

Ühe dokumendi kohaselt kavatsesid Prigožini operatiivtöötajad 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimiste eel toetada Konservatiivset Rahvaerakonda.

«Koostöö sai alguse sellest, et EKRE tahtis olla radikaalselt liberaalsete erakondade vastu ja neil oli hea meel selle väga professionaalselt koostatud paketi üle,» ütles Balti Kaitsekolledži teadur Viljar Veebel Politicole.

Tegevus küündis Facebooki gruppideni

Wagner tahtis levitada Eestis Kremli läänevastaseid narratiive, nagu «probleemid Eestis ELi tõttu», samuti NATO-vastaseid sõnumid ning kampaaniad toonase presidendi Kersti Kaljulaidi ja Reformierakonna esimehe Kaja Kallase vastu.

Puuduvad andmed, kas Wagneri operatiivtöötajad viisid konkreetse plaani ellu enne 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimisi läbi. Facebooki omanikfirma Meta pressiesindaja sõnul dokumendis soovitatud Facebooki gruppide nimesid sotsiaalmeedias tegelikult ei loodud.

Eksperdid uurisid võrgustikke ja sotsiaalmeedia lehekülgi ning leidsid, et Wagner moodustas Facebookis ja selle venekeelses analoogis VKontakte gruppe, et püüda üles kütta sotsiaalseid pingeid.

EKRE kinnitab oma 21.02.2023 Postimehe toimetusele edastatud pressiteates, et erakonnal ei ole kunagi olnud mitte mingisuguseid kontakte Wagneri eraarmee ega ühegi teise Venemaa organisatsiooniga. Vastupidised väited on EKRE sõnul sihilikult levitatav desinformatsioon.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles