Eesti e-residentide kogukond ületas 100 000 piiri

BNS
Copy
Edward Lucas
Edward Lucas Foto: Albert Truuväärt

Politsei- ja piirivalveamet tegi nädala alguses otsuse väljastada Eesti e-residendi isikutunnistus juba 100 000. inimesele alates programmi loomisest aastal 2014. Eestil on e-residente 176 riigist.

«Piltlikult öeldes on 100 000 inimest üks korralik laulupidu. Isegi need, kes ehk oma Eesti digi-ID kaarti enam ei kasuta, on ühel hetkel tundnud seost Eestiga – on südantsoojendav teada, et meie riigil on olemas selline omapärane digientusiastidest koosnev diasporaa e-liitlasi,» ütles e-residentsuse programmi juhi Lauri Haav.

E-residentsus on Eestile toonud maksude ja riigilõivudena sisse enam kui 150 miljonit eurot ning tulu kasvab iga aastaga üha kiiremini – programmi juht aga toonitab, et saadav kasu pole riigi jaoks siiski ainuüksi rahaline.

«Kõik need inimesed üle maailma on meie saadikud, jagades teadmisi Eesti kohta oma võrgustikes ning jagavad meilt saadud digiteadmisi ka mujal maailmas, mis suurendab omakorda Eesti tuntust ja mõju innovatiivse digiriigina,» lisas Haav.

E-residentsuse rahvusvaheliselt tuntud soovitusindeks Net Promoter Score oli 2022. aastal 64 ehk maailma tipptaseme lähedal ning ühtlasi programmi ajaloo kõrgeimal tasemel.

Eesti esimeseks e-residendiks sai 1. detsembril 2014 estofiilist britt Edward Lucas, kes töötas toona globaalse poliitika- ja majandusajakirja The Economist vanemtoimetajana. Äsja Eestit väisanud Lucas on tuntud julgeolekueksperdina, kes kirjutab mitme tuntud rahvusvahelise väljaande veergudel, osaleb vanemteadurina Euroopa poliitikaanalüüsi keskuse (CEPA) töös ning kandideerib liberaaldemokraatide nimekirjas Suurbritannia parlamenti.

Norstati värske uuringu kohaselt tunneb ka kolmveerand eestimaalastest uhkust, et elavad riigis, mida peetakse maailmas üheks arenenumaks digitaalseks ühiskonnaks. 74 protsenti Eesti elanikest leiab, et e-residentsuse programm aitab tutvustada Eestit maailmas digitaalse ühiskonnana ning 73 protsenti usub, et tuntuse ja maine kasvu toel suurenevad ka välisinvesteeringud Eestisse. 83 protsenti vastanutest peab oluliseks, et Eesti oleks ka 30 aasta pärast maailmas tuntud innovaatilise digiriigina.

E-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele, edendada välisettevõtlust Eestis ning kasvatada riigi tulubaasi.

Eesti e-residendiks on saanud 100 000 inimest 176 riigist, kusjuures maha on juba arvatud korduvtaotlused ja kehtetuks tunnistatud isikutunnistused.

Kehtivaid viieaastase kasutusajaga e-residendi digi-ID kaarte on praegu käibel üle 63 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles