Sealiha hind kerib rekordkõrgusesse. Mis grillihooajast saab? (3)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Sigade arv Euroopas väheneb. Kui tavaliselt varutakse talvel liha ladudesse sügavkülma, siis energiahindade tõttu on sellest osaliselt loobutud ja läheme suvele vastu sealiha defitsiidiga.

 
Sigade arv Euroopas väheneb. Kui tavaliselt varutakse talvel liha ladudesse sügavkülma, siis energiahindade tõttu on sellest osaliselt loobutud ja läheme suvele vastu sealiha defitsiidiga.  Foto: Ain Liiva

Kes lootis, et toidukauba suurem hinnatõus on juba ära olnud, peab paraku pettuma. Sealiha hinda kujundav Saksamaa indeks on kerkinud viimase 20 aasta rekordini ja selle mõju meie poelettidele veel jõudnud pole.

Sealiha hinna aluseks olev Saksamaa indeks on 2,28 eurot kilogrammi kohta. „Igal kolmapäeval toimub indeksi korrigeerimine ja pole näha, et tõus kuidagi pidurduks,” nentis nädal tagasi Nõo Lihatööstuse tegevjuht Ragnar Loova.

Praegune ulmeline olukord on Loova sõnul tingitud eelkõige kõrge energiahinna tõttu vähenenud sealiha pakkumisest. „Paljud loomakasvatajad on tegevuse lõpetanud või mahtu vähendanud,” ütles ta. „Hinnatõus on olnud ülikiire ja kõrget taset ennustatakse paraku pikemaks perioodiks.”

HKScani Baltikumi tegevjuht Markus Kirsberg nimetas samuti hinnatõusu põhjuseks tootmise vähenemist kogu Euroopas. „Mingit pidi saab võtta sealiha hinnatõusu kui lihaliikidevahelise hinna normaliseerumist, kuna nii veise- kui kanaliha hinnad tõusid eelmisel aastal märkimisväärselt,” seletas ta. „Sealiha hinnatõusu mõju jõuab meie väljamüügihindadesse samm-sammult, kuid poeletil oleva kauba hinna määrab siiski jaekett.”

Atria Eesti juhatuse liige Meelis Laande (pildil) ütles, et viimastel nädalatel eriti jõudsalt kasvanud sealiha hind on aastatagusega võrreldes kasvanud pea 75% ja Euroopa Liidu keskmine sealiha kokkuostuhind on tõusnud ligi kuuskümmend neli protsenti. Eesti oma sealiha kokkuostuhind nii suurt tõusu veel teinud pole.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles