TESTIME Millist kilu peolauale panna?

Copy
Vürtsikilu.
Vürtsikilu. Foto: Kadri Suurmägi

Vabariik on meil vanuse poolest üpris eakas, kuid traditsioonilist sünnipäevatoitu polegi veel välja kujunenud. Vaid üks on kindel – kilu peab pidulaual olema. Nii võtsidki Maa Elu tegijad testida meie poelettidel pakutavat kiluvalikut, et homme õhtuks kõige maitsvama lauale saaks.

Kadri Tallinna kilusid võrdlemas

Kuna kilude valik on lai, otsustan võrdlusmomendi tekitamiseks võrrelda meie suguvõsa ammust lemmikut helesinises karbis Kihnu Kala Tallinna kilusid (3,39) ja selle nimekaimu, kollases karbis olevaid Tallinna kilusid, millel brändiks märgitud Krapesk, mis satub ostukorvi, sest sel on parasjagu soodushind 1,79. Mõlemat karpi ehib nn kilukarbivaade ehk võiksid ju olla need kõige õigemad.

Konserve avades on kohe näha, et Kihnu Kala toodangu kalade peal on ohtralt kiluvürtse, Krapeski omad on maitseaineteta. Puhastada on kindlasti kergem aga kollases karbis olevaid Krapeski kilusid: kala tekstuur on tugevam, fileed jäävad terved ja ilusamad, vastukaaluks Kihnu Kala omadele, mis on pehmekesed ja lähevad puhastades kergesti katki.

Maitseproov ei jäta aga kahtlust. Suguvõsa lemmik jääb lemmikuks – vürtsi­kilu tugeva ja hea meki kõrval teine võrdluspartner kahvatub. Need kilud on ka tuntavalt soolasemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles