Relvaloa uuendamine ja pikendamine on edaspidi elektrooniline

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Relv. Foto on illustratiivne!
Relv. Foto on illustratiivne! Foto: Urmas Luik

Riigikogu võttis vastu siseministeeriumis ettevalmistatud relvaseaduse muudatused, millega muutub relvalubade menetlus elektrooniliseks ning arendatakse teenistus- ja tsiviilrelvade registrit.

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) selgitas, et plaan on loobuda lõplikult siseriiklikest paberlubadest ning paberkandjale jäävad vaid relva piiriülese liikumisega seotud load. Selle tulemusel muutub protsess täpsemaks ja kiiremaks.

«Ilmselgelt tuleb siiski kohale minna näiteks intervjuuks ja küsitluseks, sest politseiametnik peab relvaluba andes või pikendades veenduma taotleja sobilikkuses,» selgitas Läänemets.

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Veiko Kommusaar märkis, et eesmärk on jõuda täielikult paberivaba menetluseni ning välistada olukord, kus politseiametnik peab käsitsi erinevaid registreid võrdlema. «Selleks töötamegi välja täiesti uut teenistus- ja tsiviilrelvade registrit, mis vastab kõigile tänapäevastele vajadustele ja turvanõuetele. Samal ajal relvaloa taotlemise ja pikendamise protseduur kui selline politsei vaates ei muutu,» selgitas Kommusaar.

Kommusaar lisas, et seaduse muudatus puudutab ka kaupmehi, sest alates 30. märtsist tekib neil kohustus kanda uude registrisse lisaseadmed (öösihikud, lasersihikud ja helisummutid). «Varem müüdud lisaseadmete kohta jäävad andmed paberkandjal relvamüügiraamatusse,» lisas ta.

Muudatusi on teisigi: näiteks on alates 15. märtsist jahimeestel ja laskesportlastel lubatud omada statsionaarset relvale kinnitatud helisummutit. «See on oodatud muudatus, sest on uuemaid relvi, kus tootja on summuti juba relvale kinnitatud. Lisaks tekib 1. aprillist jahimeestel õigus piiratud juhtudel jahipidamisel öösihiku kasutamiseks. Täpsemad tingimused seab sellele keskkonnaamet, et tõkestada ulukite kaudu levivat haigust,» loetles Kommusaar.

Üleminek vanalt registrilt uuele on planeeritud 30. märtsile, kuid täieliku digitaalse relvatoimiku arendus jätkub ka peale seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles