Reinsalu ÜROs: Putin peab minema rahvusvahelise tribunali alla

BNS
Copy
Urmas Reinsalu kõne ÜRO peaassambleel
Urmas Reinsalu kõne ÜRO peaassambleel Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ütles kolmapäeval New Yorgis ÜRO Peaassamblee istungil peetud kõnes, et Venemaa president Vladimir Putin peab minema rahvusvahelise tribunali alla.

ÜRO Peaassamblee istung on pühendatud Venemaa Ukraina-vastase sõja traagilisele aastapäevale. Istung jätkub neljapäeval ja hääletusele tuleb resolutsioon õiglase rahu põhimõtetest.

Reinsalu ütles, et Venemaal lasub ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikmena vastutus rahvusvahelise rahu ja julgeoleku säilitamise eest. Samas on Venemaa suveräänset Ukrainat rünnates trampinud jalge alla rahvusvahelise õiguse ja ÜRO põhikirja ning seadnud ohtu senise julgeolekuarhitektuuri, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Kutsusin maailma riike tunnistama Venemaa agressioon genotsiidisõjaks ja tegema kõik, et see sõda lõppeks. Võiduks on Ukrainal vaja eelkõige sõjalist abi. Eesti on seni Ukrainat sõjaliselt toetanud 370 miljoni euro väärtuses, mis on rohkem kui üks protsent meie SKTst,» rääkis Reinsalu.

Reinsalu rõhutas, et rahvusvahelise kogukonna kohustus ja vastutus on agressioon kui poliitika tööriist täielikult diskrediteerida ja tagada Venemaa õiguslik vastutus kõigi Ukrainas toime pandud kuritegude eest. «See tähendab ka kohtupidamist Putini üle agressioonikuriteo pärast ja selleks tuleb luua rahvusvaheline eritribunal,» ütles Eesti välisminister.

Reinsalu avaldas Peaassambleel toetust Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi rahuplaanile ja kinnitas, et rahu tingimused saab määrata ainult Ukraina. 

Välisminister tunnustas ka Ukraina rahva vaprust ja rõhutas, et Ukraina võitleb mitte ainult oma vabaduse, vaid meile kõigile oluliste väärtuste, reeglitepõhise maailmakorra ja ÜRO põhikirja põhimõtete eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles