PÄEVAPLAAN Eesti sünnipäev: lipuheiskamisest õhtuse peoni

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Vabariigi aastapäeva paraad ja lahingutehnika näitus Vabaduse väljakul
Vabariigi aastapäeva paraad ja lahingutehnika näitus Vabaduse väljakul Foto: Mihkel Maripuu

Reedel, 24. veebruaril on vabariigi 105. aastapäev. Sel päeval heisatakse Eesti lipp kõikidele elu-, äri- ja büroohoonetele. Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kella kaheksaks hommikul ning langetatakse päikeseloojangul.

Aastapäevapidustusi toimub üle Eesti. Küll aga anname väikese ülevaate riiklikust plaanist. 

Sünnipäev algab Toompeal

Vabariigi aastapäev algab päikesetõustul lipuheiskamistega üle maa. Tallinnas Toompeal heisatakse Eesti lipp pidulikult Pika Hermanni torni kell 7.33. Kõnega esineb riigikogu esimees Jüri Ratas, õnnistussõnad ütleb EELK peapiiskop Urmas Viilma ning iseseisvusmanifesti loeb ette Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia XXXI lennu III kursuse üliõpilane Hele Palumaa. Tseremoonial osalevad Eesti Meestelaulu Seltsi koorid ja Tallinna politseiorkester. Otseülekande lipuheiskamise tseremooniast teevad ETV, ETV+ ja Vikerraadio.

Riigijuhid asetavad pärjad

Kell 9 asetatakse pärjad Vabadussõja võidusamba jalamile Vabaduse väljakul. Pärjad asetavad Vabadussõja võidusamba jalamile Vabariigi President Alar Karis, riigikogu esimees Jüri Ratas, peaminister Kaja Kallas, Kaitseväe juhataja kindral Martin Herem ja Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, NATO peasekretär Jens Stoltenberg, diplomaatilise kopruse esindajad ning Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.Kõne peab peaminister Kaja Kallas.

Keskpäeval algab pea 1000 osalejaga paraad

Südapäeval algab vabariigi aastapäeva paraad, mille võtab vastu Vabariigi President Alar Karis. Paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindral Martin Herem.

Paraadist võtab osa pea 900 osalejat ja 25 ühikut tehnikat, kokku osaleb paraadil 35 lippu, 4 kompaniid, 14 rühma ning Eesti Sõjaväeorkester ja Kaitseliidu Pärnumaa Maleva orkester Saxon. Esindatud on ka Ühendkuningriigi üksus Military Pipes&Drums. Liitlastest on paraadil esindatud Saksamaa, Taani ja Prantsusmaa liputoimkonnad ning Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi ja Ameerika Ühendriikide liputoimkonnad koos üksusega. Pärast paraadmarssi on huvilistel võimalus näitusealal tutvuda kaitseväe ja meie liitlaste tehnikaga.

Õhtune üritus Estonias

Kell 18 peab Vabariigi President Alar Karis iseseisvuspäeva kõne, sellele järgneb pidulik kontsertetendus Estonia kontserdi- ja teatrimajas. Vabariigi aastapäeva kontserdi kunstiline juht ja lavastaja on Renate Keerd. Kõne ja kontsertetenduse ülekannet saab jälgida Eesti Rahvusringhäälingu vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles