Teeb Venemaaga koostööd? Riigikokku kandideeriv Aivo Peterson sõitis okupeeritud Donetskisse (12)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Koos Rahu Eest Eestis MTÜ meeleavaldus Vene saatkonna ees. Fotol parlamendi valimistel osalev Aivo Peterson.
Koos Rahu Eest Eestis MTÜ meeleavaldus Vene saatkonna ees. Fotol parlamendi valimistel osalev Aivo Peterson. Foto: Taavi Sepp

Riigikogu valimistel Eestimaa Ühendatud Vasakpartei ridades kandideeriv Aivo Peterson külastab Vene vägede okupeeritud Donetskit. Siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) sõnul pidi Peterson rindejoonele pääsemiseks tegema koostööd Vene eriteenistustega, kujutades endast julgeolekuohtu Eesti riigile.

Juba varem venemeelse tegevusega silma paistnud ja alles mõned päevad tagasi Moskvast video postitanud Peterson (sünninimega Krõlov) postitas pühapäeval ühismeediasse video Donbasist, alustades oma pöördumist kriitikaga ajakirjanduse suunal. Tema sõnul tuleb ajakirjanduses vaadata probleeme mõlemalt poolt, vastupidisel juhul on tegemist propagandaga. «Olen täna siin, et näidata, mis toimub siinpool rindejoont. Eesti ajakirjanikud on kõik seal Ukraina poole peal. Informatsioon, mida oleme kuulnud kaheksa aasta jooksul, on väga ühekülgne,» väitis ta.

Petersoni sõnul läkski ta Donbassi selleks, et pakkuda oma jälgijatele sõja teist poolt ja teist arusaama, miks on kõik niiviisi läinud, ning selgitada, kas ka eestlastel lasub süü selles, et me pole näinud, mis on toimunud kaheksa aasta jooksul. «Ma olen täna siin sellepärast, et ehk annab meil koos teiega ka sellest sõjast välja minna, et meie ei satuks samale rajale, kuhu sattusid Donbass, Donetsk ja kõik need kohad,» lisas ta.

Siseminister Lauri Läänemets ütles Postimehele, et Peterson ja tema Venemaaga seotud tegevus on ka valitsuses julgeolekuolukorda arutades jutuks tulnud. Ministri sõnul läks Peterson Donbassi ilmselgelt Vene eriteenistuste toel ja rindejoonele pääsemiseks pidi ta liikuma läbi Venemaa. «Seda ei saa mingil juhul heaks kiita. Poliitikud ei ütle, mida tegema peab, aga kõik seadused ja seisukohad on Eestil olemas. Eks vastavad organid teavad, mida temaga teha,» lisas Läänemets.

Petersoni ja tema tegevusega tegeleva kaitsepolitseiameti kommunikatsioonijuht Jürgen Klemm ütles Postimehele, et vastuluure vaatest nad sellise reisi ettevõtmist ilma kriminaalmenetluseta üksikasjalikult kommenteerida ei saa. «Meie loomulikult ei soovita kellelgi sellist reisi ette võtta, kuid karistatav Ukraina okupeeritud territooriumidele minemine ei ole,» lisas ta.

Peterson on varemgi oma venemeelsust demonstreerinud. Alles selle nädala alguses andis ta koos mõttekaaslase Oleg Ivanoviga intervjuu Venemaa propagandakanalile Solovjov Live. Muu seas teatasid nad seal, et Eestis tuleks korraldada ülestõus või sissisõda. Narva tanki teisaldamise ajal aga kutsus Peterson videopöördumistes üles linna ja selle inimesi kaitsma, ning sisenes nö tankiküsimust lahendanud Narva volikogu istungile, kust turvamees ta välja toimetas.

Aivo Peterson kandideerib riigikogu valimistel Ida-Virumaal, kus esindab Eestimaa Ühendatud Vasakparteid (EÜV) ja juhib samas liikumist «Koos». Nimelt otsustasid EÜV ja «Koos» nendeks valimisteks kokku panna ühise nimekirja. EÜV on kommunistliku partei järeltulija ja äriregistri andmetel kuulub sinna praegu 503 liiget.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles