«Minu jaoks on see vabaduse hind!» Kohalikud räägivad elu võimalikkusest polügooni ja sõjaväebaasi külje all (4)

Copy
Laskmised kaitseväe keskpolügoonil.
Laskmised kaitseväe keskpolügoonil. Foto: Sander Ilvest

Nursipalu harjutusvälja laiendamisega seoses on palju räägitud ka mürast, mida üks polügoon võib tekitada, ning avalikest teedest, mida kaitseväe rasketehnika lõhkuda ähvardavat. Rus.Postimees uuris kaitseväe harjutusalade ja baaside külje all elavatelt inimestelt, kui palju automaaditärin ja suurtükipaugud nende elu mõjutavad ning kas nende muresid võetakse kuulda.

Kaitseväe keskpolügoon asub küll Kuusalu vallas, kuid selle idapoolne külg piirneb Kadrina vallaga, ja mitmesse sealsesse asulasse kostuvad paugud vahetevahel ära. Väikeste külateede olukord pole just kiita, kuid sellel pole mingit pistmist lähedalasuva polügooniga – ilmataat on oma töö teinud, katnud tee paksu lumekihiga ja teehooldajad pole veel hommikuks kohale jõudnud.

«Siin mitte ainult ei kuule, vaid ka tunneb neid pauke, maja lausa liigub,» räägib Läsna küla elanik Andrus ja lisab, et teda häirib müra vaid siis, kui see kostab õhtul enne magamaminekut. «Ega päris sõda parem poleks, kuskil peab ju harjutama,» leiab ta. Kohaliku sõnul liigub sõjatehnikat tema maja juurest tihti mööda, kuid teede seisukord on tänu sellele isegi parem – ja elektrisüsteem olevat ka paremini korda tehtud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles