FOTOD Virtsus sai näha vägevat virmaliste mängu

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

«Täna öösel olid taevas imeilusad virmalised!» ütles Postimehe lugeja, kes jagab meiega oma öiseid ülesvõtteid Virtsu lähedalt.

Eile õhtul kirjutas sünoptik Kairo Kiitsak oma sotsiaalmeedias, et virmalised pakuvad 26. veebruari hilisõhtul ja järgneval ööl vaatemängu ning tasub valvel olla. «Ida-Eestis on pilvine (kollane värvus satelliidipildil tähistab alumise kihi pilvi), Lääne-Eestis on selgem. Ida pool on pilvede hajumine aga väga vaevaline,» lausus Kiitsak.

Ta lisas, et virmalisi saab juba kella 22–23 vahel näha. «Tasub ettevalmistusi teha, pikk öö ka ees. NB! Õues on külm. Vahet pole, kas asute Tallinnas või Türil, neid näeb igas Eesti otsas – põhjakaar peab vähemalt selge olema. Aga mida põhja pool olete, seda parem. Linnast tasub välja sõita, valgusreostus on tugev ja see häirib virmaliste vaatlemist,» kirjutas ta eile õhtul. 

Virmalised ehk põhjavalgus on atmosfääri ülakihtides esinev optiline nähtus, mille põhjustavad päikesetuule kokkupõrked Maa atmosfääri osakestega. Eestis on põhjanaabritega võrreldes virmaliste valgus võrdlemisi nõrk, kuid vaadeldav.

Parimaks vaateks tuleb leida avar valgusreostuseta koht, näiteks veekogu ääres või kõrgendikul, kus näeb põhja poole horisondile. Parim aeg virmaliste vaatamiseks on tavaliselt sügis, sest siis on õhtud pimedad ja lumi pole veel maha sadanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles