UUS ABI EESTIST ⟩ Elupäästmise koolituse saab 8667 Ukraina võitlejat

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
  • «Suur tänu lahkete ja vapratele eestlastele!»

Kanal 2, Postimehe ja Slava Ukraini heategevussaates annetajate toel saab 8667 Ukraina võitlejat elupäästmise koolituse. Annetussumma on 141 272 eurot.

«Statistika järgi on lausa 60 protsenti surmadest välditavad, kui kaaslased oskavad anda esmaabi otse lahinguväljal,» kinnitab Kaitseväe Akadeemia sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse juhataja Ahti Varblane.

«Oleme siiralt tänulikud kõikidele eestlastele, kes annetasid niivõrd vajaliku elupäästva koolituse tarbeks. Iga inimene, kes annetas, võib nimetada end elupäästjaks,» ütles MTÜ Slava Ukraini eestvedaja Johanna-Maria Lehtme.

«Eestlased mõistavad, kust jookseb meie kõigi vabaduse piir – Ukraina-Vene rindejoonel. Täname jätkuva usalduse eest ning koos võiduka lõpuni! Elagu Eesti!» lisas Lehtme.

Ühe annetuseks tehtud hind oli 16,3 eurot – see summa ei olnud juhuslik, vaid täpselt nii palju maksab ühe Ukraina kangelase koolitamine, et ta oskaks pärast vigastada saamist päästa enda või relvavenna elu.

Koolitamist korraldab Ukraina heategevusfond PULSE, mille asutaja ja instruktor Fedir Serdiuk rääkis, et need esmaabikoolitused ei too küll hukkunud inimesi tagasi, aga aitavad päästa neid, kes praegu riskivad oma eluga.

«Meie unistus on, et igas võitlevas väeosas oleks instruktorite koolitatud mees ja igas üksuses oleks oma instruktor. Me võitleme selle nimel, et luua koolituskeskusi ja varustada need vajalike vahenditega,» ütles ta. 

Kaitseväe Akadeemia sõja- ja katastroofimeditsiini keskuse juhataja Anti Varblane selgitas, et sõjatrauma peamine erinevus muust traumast on see, et sõja oma on peamiselt läbiv – ehk kuuli- või killuvigastus.

«Läbivad vigastused on tavaliselt hästi brutaalsed, kas on jäse ära rebitud või on hästi suured haavad. Rõhutatakse just välise verejooksu peatamisele, see on kõige olulisem elu päästev esmaabi,» ütles Varblane. «Sellepärast räägitakse väga palju ka žguttidest. Verejooksu peatamine võib olla kõige olulisem. Ja peaaegu sama oluline on alajahtumise vältimine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles