Porto Franco kohtuasjas lahati kirjalikke tõendeid

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Porto Franco süüasja raames on kohtu all ärimees Hillar Teder, Keskerakonna endine peasekretäri Mihhail Korb ja MTÜ Eesti Keskerakond. Pildil Mihhail Korb (esiplaanil), Hillar Teder ja Keskerakonna kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv.
Porto Franco süüasja raames on kohtu all ärimees Hillar Teder, Keskerakonna endine peasekretäri Mihhail Korb ja MTÜ Eesti Keskerakond. Pildil Mihhail Korb (esiplaanil), Hillar Teder ja Keskerakonna kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv. Foto: Eero Vabamägi

Kui esmaspäevasel kohtuistungil andis Porto Franco kohta tunnistusi kinnisvarahindaja, siis teisipäevasel istungil polnud peale süüdistatavate esindajate ja prokurör Taavi Perni kedagi - täna esitati kirjalikke tõendeid. 

Kui mullu mais esitas prokuratuur Tederile ja Korbile kahtlustuse, valmis seejärel Tallinna sisekontrolöri Arvo Tederi käe all memo, mille Tederi kaitsja täna kohtule istungi algul esimese asjana ette luges.

«Kontrollimisel ei tuvastatud asjaolusid, mis tuvastaks väliseid sekkumisi linna otsustusprotsessidesse,» märgib memo viidates Porto Franco protsessile, lisades, et menetluses pole nõuetele vastukäivaid asjaolusid tuvastatud.

Kõnede kuulamisest on jõutud aruteluni servituuditasu vähenemise üle: Porto Franco soetatava maatüki hind kukkus ootamatult esialgsest hinnatud 776 580 eurost 301 000 eurole. Eilsel kohtuistungil selgus, et Tallinna linn oli kinnisvarahindajale tingimused ette andnud, mille järgi transpordimaa hindamist ei tehtud mitte transpordimaa tingimuste järgi, vaid hoopis arendusprojekti osana, kirjutas Eesti Ekspress.

Sarnast tooni kaitsjad ka jätkavad: kui linn millekski kohustab, tuleb seda ka täita. Nii esitleski endisest riigiprokurörist kaitsja Margus Kurm vanu detailplaneeringuid ja kirjeldas üksipulgi Porto Franco sissepääsutänava otsustamisprotsessi. Näiteks täpsustas ta, et linn suunas oma jõupositsioonilt Porto Franco sissepääsu just Poordi tänavale. 

Planeeringute esitlus oli tänasel istungil kaitse soolo, mille otstarbekus tekitas prokuröris ja kohtunikus küsimusi. Arvestatav aeg kulus aruteluks, kas seesuguseid tõendeid kohtule üldse tasub anda. 

Riigiprokuratuur esitas mullu mais Hillar Tederile, Mihhail Korbile ning MTÜ-le Eesti Keskerakond süüdistuse mõjuvõimuga kauplemises. Erakonna praeguse peasekretäri Andre Hanimägi hinnangul oli süüdistus iseenesest lõpuks etteaimatav, kuid erakonnal pole mingit teadmist kauplemisest.

Süüdistuse kohaselt kasutas Keskerakonna toonane peasekretär Mihhal Korb isikiliku ja erakonna mõjuvõimu Tallinna linnapea üle Hillar Tederi ja OÜ Porto Franco huvides, et äriühing saaks Tallinna linnapealt ja temale allunud ametnikelt servituuditasu määramisel ebavõrdse ja põhjendamatu eelise. Vastutasuna pakutud teene eest lubas Teder kohtueelses menetluses kogutud teabe kohaselt Keskerakonda toetada kuni miljoni euro suuruse annetusega.

Prokuratuuri hinnangul ei järginud Tallinna Linnavalitsus OÜ-le Porto Franco servituuditasu määramisel tavapärast praktikat ja hinna kujundamise põhimõtteid. Eelneva tulemusena vähendati OÜ-lt Porto Franco nõutud servituuditasu 776 580 eurolt 301 000 eurole ning H. Teder annetas samal ajal erakonnale 120 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles