Rapsiõli takistab kormoranipoegade koorumist

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Õlitatud ­munades katkeb poegade arenguks ­vajalik gaasi­vahetus ja nii jäävad kormorani pojad koorumata.

 
Õlitatud ­munades katkeb poegade arenguks ­vajalik gaasi­vahetus ja nii jäävad kormorani pojad koorumata.  Foto: Henn Soodla

Uudise peale, et tänavu on lubatud kormoranide mune õlitada, tuli toimetusse lugejate pärimisi, millele otsisime vastuseid Keskkonnaameti peadirektori Rainer Vakra käest.

Eestis on hinnanguliselt 35 000 pesitsevat kormoranipaari. Nad asustavad Väinamere laidusid, Liivi lahe ümbrust, aga ka Soome lahe ning Läänemere avaosa laidusid. Sindi paisu lammutamine on Pärnu jõel rändekalade kudemisvõimalustele hästi mõjunud ning see on kaasa toonud kormoranide arvukuse kasvu ka Pärnu jõe kallastel.

Kalavarude kaitseks lubab Keskkonnaamet sel kevadel kormoranide arvukuse piiramist valikulise munade õlitamisega laidudel, kus teiste merelindude häirimise oht on võimalikult väike. Samuti lubab amet kalade kudeajal kormoranide heidutamist Sindi kärestikul Pärnu jõel.

Kes ja millega mune õlitab?

Rainer Vakra, Keskkonnaameti peadirektor
Rainer Vakra, Keskkonnaameti peadirektor Foto: Sander Ilvest

Õlitamist teevad kalurid, kellele Keskkonnaamet korraldab eelnevalt õppepäeva. Varasemate kogemuste põhjal on õlitamiseks kõige parem kasutada rapsiõli, mis ei tõmba jahedates ilmastikuoludes klimpi. Rapsiõli on naturaalne ja taimne õli, mida pannakse võimalikult vähe ja ainult linnumunade peale.

Pesas on enamasti neli muna, kas kõik munad lastakse õliga üle? Kui palju ühes piirkonnas mune tohib õlitada?

Kormoranide kurn sisaldab 3–4, vahel ka kuni 6 muna, õlitamine toimub kahel korral: esimesel korral mai esimesel poolel ja teisel korral 7–10 päeva hiljem. Täpne õlitamise aeg sõltub ilmastikust ja pesitsemise algusest. Selle ohjeldamisvõtte üks printsiip on, et ei õlitata mitte kõiki pesi koloonias, vaid umbes 40% pesadest. Enne õlitamise algust täpsustatakse maksimaalne pesade arv, mida õlitada tohib. Kõikide pesade õlitamise järel siirduvad linnud uutesse pesitsuspaikadesse, kuid kolooniate levimist ja uute tekkimist püüame vältida.

Kuidas õli mõjub? Seda ju ei saa enne õlitamist kindlaks ­teha, kui suureks pojad munas juba arenenud on?

Õlitatud munadest jäävad pojad koorumata, kuna gaasi­vahetus muna ja väliskeskkonna vahel on munakoores olevate pooride ummistumise tõttu katkenud. Õlitamine tehakse võimalikult pesitsusaja alguses, mil munad on äsja munetud ja loote areng väga varases arengujärgus.

Kuidas kontrollitakse, et õlitatakse just lubatud arv mune, mitte rohkem?

Toimivad lahendused sünnivad koostöös kõigi huvigruppidega. Varasematel aastatel on õlitamiste juures viibinud ka Keskkonnaameti inimesed, kes tagavad, et õlitamise metoodikast kinni peetakse. Kindlasti hoiame tegevusel silma peal ka sel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles