Mulgi puder alustas teekonda UNESCO nimistusse

Copy
Mulgi kultuuri spetsialist Alli Laande on Mulgi putru keetma õpetanud paljusid. Ta selgitab, et pudru teeb mõnusalt kohevaks pudrumänd.
Mulgi kultuuri spetsialist Alli Laande on Mulgi putru keetma õpetanud paljusid. Ta selgitab, et pudru teeb mõnusalt kohevaks pudrumänd. Foto: Ave Grenberg

Mulgi Kultuuri Instituudi eestvedamisel tehakse pingutusi, et Mulgi puder saaks UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja auväärseks liikmeks.

1. märtsiks esitas instituut Kultuuriministeeriumile taotluse, et alustada Mulgi pudru teekonda UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja. Ministeerium esitab selle omakorda kuu lõpus UNESCO rahvusvahelisele komisjonile.

Instituudi juhataja Ave Grenberg selgitas, et komisjonile on vaja näidata, et tegu on elava pärandiga, mitte ainult ühe väikese grupi hingeasjaga, ja selle toetuseks koguda kogukonnalt nõusolekumärke ja toetusavaldusi eri formaatides: paberil, videos jms. Lisaks on valminud kümneminutiline film, mille jaoks filmiti pudrukeetmist peres, koolis ja mujalgi. Ühtlasi oli märtsini avatud küsimustik, kus koos ERMi Heimtali muuseumiga koguti inimestelt pudrulugusid. Märtsi alguseks oli sellele vastanud pea 500 inimest.

UNESCO rahvusvaheline komisjon teeb oma otsuse järgmise aasta lõpuks.

Loe neljapäevasest Maa Elust, kuidas ise õiget Mulgi putru keeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles