Just nii valmib maailma parim Mulgi puder

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Mulgi puder.
Mulgi puder. Foto: Kadri Suurmägi

Kulla leerimaja kööki astudes haaratakse mind justkui positiivsesse keerisesse, kus tunnen end kohe koduselt: kartulikoorija pihku ja mahlakas mulgikeelne õpetusjutt taustaks. Pole kahtlustki, et toit liidab, eriti nii maitsev roog nagu Mulgi puder.

Virumaa juurtega siinkirjutaja elab Viljandimaal juba rohkem kui kümme aastat ja Mulgi putrugi on söönud omajagu, kuid pole seda ise kordagi valmistanud.

Kuuldes, et MTÜ Mulgi Kultuuri Instituut on võtnud nõuks saada Mulgi puder UNESCO vaimse kultuuri­pärandi esindusnimekirja, tekib tahtmine lõpuks pudruteo a ja o selgeks saada. Nii ma eelmisel kolmapäeval end Mulgi vallast leidsingi.

Õpetajatega mul veab. Lisaks instituudi juhatajale Ave Grenbergile juhendavad mind mulgi keele ja kultuuri spetsialistid Alli Laande ja Kristi Ilves.

Need kolm säravat naist ei tee sellist aktsiooni üksnes ajakirjaniku tarbeks, vaid tutvustavad Mulgi putru ja kultuuri iga päev. Ja kui kogukonnas või külalistele pudrutegu tehtud, tehakse seda veel õhtuks oma lastele või nädalavahetuseks lapselastele, sest „sii miildip kohe väigä”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles