KOHALIK VENE VAADE Loobuda Eestis Vene passist – kas selge seisukoht või oma naha päästmine? (2)

, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Küsitlusest osavõtjad.
Küsitlusest osavõtjad. Foto: Kollaaž, Denis Antonov.

Viimase kümne aasta jooksul on pidevalt kasvanud nende Eestis elavate Venemaa kodanike arv, kes soovivad loobuda Venemaa kodakondsusest Eesti kasuks. Alates 2013. aastast on iga aasta ligi 200 Venemaa kodanikku avaldanud soovi saada Eesti kodakondseks. Mullu kasvas see arv aga plahvatuslikult.

Eelmisel, 2022. aastal soovis Venemaa kodakondsuse Eesti oma vastu vahetada keskmisest üle kahe korra rohkem inimesi, kinnitas siseministeeriumi kodanikuühiskonna osakonna nõunik Marten Laur. 

Rus.Postimees uuris Tallinnas, Narvas ja Kohtla-Järvel inimestelt, kas ja miks peaks vahetama Venemaa passi Eesti oma vastu.

Tamara Kozlova, kodune (Narva)
Tamara Kozlova, kodune (Narva) Foto: Denis Antonov

Tamara: see pole reetmine, vaid kaine kaalutlus

«Kui inimesel on soov sulanduda Eesti ühiskonda või tal on poliitilised põhjused, siis ta valib Vene kodakondsusest loobumise. Põhjused võivad olla mitmesugused, kuid elu see tuntavalt ei muuda. Jah, on plusse, eriti nendele, kes juhinduvad olmelistest huvidest: kodu ostmine, Euroopas reisimine.

Meil on pool Narva elanikest endised Venemaa Föderatsiooni kodanikud, kellel on nüüd Eesti pass. Mul on palju tuttavaid ja sugulasi, kes olid olmelistel põhjustel sunnitud Eesti passi võtma. Kuid ütlen veel kord, et see nende elu eriti palju ei muutnud. See ei ole poliitika ega reetmine, vaid tavaline äriline huvi.»

Kuno Kalev, insener (Tallinn)
Kuno Kalev, insener (Tallinn) Foto: Denis Antonov

Kuno: Eestile on see kasulik, saab juurde töökäsi

«Venelased loobuvad Vene kodakondsusest sõja tõttu Ukrainas. Ainult sõda sunnib neid Vene passist loobuma, mitte mingisuguseid teisi põhjusi siin pole ega saagi olla. Olen kuulnud, et enne sõja algust taotles Eesti passi väga väike protsent Venemaa Föderatsiooni kodanikest, aga praegu on see arv kordades kasvanud. Aga meile on see ju kasulik.

Meil ei jätku inimesi, riik vajab töökäsi, aga paljud kodakondsuseta inimesed ei leia tööd. Aga siin on teile Eesti passiga töötajad! Meil on demokraatia. Tähtis pole mitte rahvus, vaid inimene, tema teadmised, iseloom. Mis vahet on, kas ta on venelane, hiinlane või hispaanlane? Hiljem saavad nad ju sõita maailmas ükskõik kuhu tööle.

Minu tütar elab Soomes, teeb bioloogias teadust ja kuigi ta on eestlane, õppis ta seal, läks mehele, tal on pere ja töö seal. Mis tähtsust on rahvusel – kui kõik on seaduslik, palun, venelased, taotlege Eesti, Soome, kas või Bulgaaria kodakondsust, kuid keeleeksam tuleb kindlasti ära teha.»

Jevgenia Maiberg, pensionär (Narva)
Jevgenia Maiberg, pensionär (Narva) Foto: Denis Antonov

Jevgenia: meil on Narvas mugav Vene passiga elada

«Ma ei ole kuulnud, et paljud Vene kodanikud loobuks Venemaa kodakondsusest. Narvalastest on enamik Venemaa kodanikud ja kõigile on see kasulik. Kuni Vene piir pole meile suletud, on meil mugav üle piiri käia. Meil on mugav Vene passiga elada. Kes siis oma kodakondsusest loobuks? Ainult need, kellel on selleks poliitilised põhjused.

Praegu on Venemaa ebasõbralik riik ja võib-olla on mõnel soovitav Venemaaga sidemeid mitte omada. Eestile on see kasulik, sest siis on rohkem kodanikke, rohkem saab olema eesti keele oskajaid, enamatele töökohtadele saab võtta Eesti kodanikest venelasi. Kuid minul selliseid tuttavaid pole.»

Jekaterina Margus, üliõpilane (Tallinn)
Jekaterina Margus, üliõpilane (Tallinn) Foto: Denis Antonov

Jekaterina: sõda ja teadmatus sunnivad Vene passist vabanema

«Põhjuseks on sõda. Ja loobutakse ebastabiilse rahvusvahelise olukorra tõttu. Pole teada, mis saab Venemaa majandusest, tema õiguslikust poolest ja mida peaks venelased tegema, kuidas nad peaks kõige selle juures käituma. Seetõttu ka loobutakse Vene passist nii massiliselt.

Mulle tundub, et siin on teatud mõttes ka psühholoogiline põhjus. Neid, kes on siin sündinud, kes elavad siin ja on võtnud kunagi Vene kodakondsuse, häälestatakse sellele, et seal, Moskvas, on kõik halvasti, et sellist Venemaad ja riiki, nagu me oleme harjunud, enam ei tule ja seetõttu on vaja passist vabaneda. Ja see toimib.

Ma ei tunne ennast eestlasena, kuigi olen Eesti kodanik ja armastan väga oma riiki. Rahvuselt olen ma venelane ja kuigi valdan eesti keelt, õpin ja töötan, tunnetan ma venekeelsete inimeste teatud diskrimineerimist. Kuid ma näen, et mida rohkem venelasi võtab Eesti kodakondsuse, seda enam eestlased rõõmustavad. Vene kodakondsusest loobumine ühendab Eesti ühiskonda. Toetan, hurraa!»

Oleg Gaponov, pensionär (Kohtla-Järve)
Oleg Gaponov, pensionär (Kohtla-Järve) Foto: Denis Antonov

Oleg: olen kuulnud, et võetakse ka Vene kodakondsust

«Sellist probleemi ei ole. Igaüks elab, nagu tahab. Kui inimene ise on normaalne, ei mängi kodakondsus suurt rolli. Ja veel, passi võib ka viis korda vahetada, aga rahvust ja kodumaad muuta ju ei saa. 

Meil on praegu nii palju kiireloomulisi probleeme. Vaadake, linn on koristamata, hinnad kasvavad iga päevaga, energia-, korterikulud – võimatu on planeerida, kuidas pensioniga välja tulla. Mis kodakondsuse vahetamisest me siin veel räägime! Seda ei ole. On nii, nagu kogu aeg on olnud.

Mõni võtab Eesti kodakondsuse, aga olen kuulnud, et võetakse ka Vene oma. See on isiklik asi, aga linnas käimist takistav koristamata lumi – seda küsimust peaks lahendama, mitte rumalustega tegelema.»

Viktoria Kravtšuk, disainer (Tallinn)
Viktoria Kravtšuk, disainer (Tallinn) Foto: Denis Antonov

Viktoria: ei taha Vene agressiooniga midagi ühist omada

«Sõda on inimesi muutnud. Paljud venelased ei taha Venemaa agressiooniga midagi ühist omada. Praegu suhtub maailm igasse inimesesse, isegi kõige suuremasse Putini vastasesse kui selle suure kuriteo osalisesse. Vene kodakondsusest loobumise põhjus peitub just selles.

Raske on ette kujutada, et see kõik on tõesti juhtunud. Väga raske on endale teadvustada, et sõja on valla päästnud just Venemaa, kus kogu sõjajärgse aja, pärast Teist maailmasõda, on olnud sõja suhtes eriti negatiivne suhtumine. See ei ole tragöödia mitte ainult praegu Eestis elavatele venelastele, vaid kõigile väljaspool Venemaad elavatele venelastele, ja seda mitmeks aastakümneks tulevikuski.»

Rodion Kurtšanov, meister (Narva)
Rodion Kurtšanov, meister (Narva) Foto: Denis Antonov

Rodion: passi vahetamine inimese psühholoogiat ei muuda

«Inimestel pole väljapääsu, poliitika pärast nad loobuvadki. Sellisel otsusel on mitu põhjust: poliitika, omandiprobleemid, finantspiirangud, välismaareisid.

Teiselt poolt arvan, et Eesti riik püüab endistele Vene kodanikele Eesti kodakondsuse andmist mitte toetada. See on minu arvamus. On kartusi, soov kaitsta oma rahvuslikku eripära. Neil on oma teema, mida me näeme isegi Ida-Virumaal. Ja neist võib aru saada. Nad tahavad arendada oma kultuuri, oma rahvust tugevdada, ehitada üles rahvusriiki, ja siis tulevad need Eesti passiga venelased. Veel mõeldakse julgeoleku peale, passivahetus ei muuda ju psühholoogiat. Aga loodame, et meie Eestis jääb rahu kestma.»

Inna Krutšišina, pedagoog (Tallinn)
Inna Krutšišina, pedagoog (Tallinn) Foto: Denis Antonov

Inna: põhjused on materiaalsed, mitte poliitilised

«Mulle tundub, et põhjus pole mitte selles, et tahetakse demonstreerida Venemaaga mitteseotust. Paljud ei õigusta Vene armee tegevust Ukrainas, kuid on elulisi põhjuseid. Vene kodakondsusega ei saa kuskile reisida, Vene kodanikke ei lasta enam kusagile, aga Eesti kodakondsusega pole reisimisega probleeme.

Kuid siin on ka majanduslikke põhjuseid. Paljud venemaalased, kellel on Eestis korter, maja, on kannatada saanud: nad ei saa arveid maksta, ei saa siia kohale sõita, et tehinguid vormistada. Mina arvan, et kodakondsusest loobumise põhiline põhjus on materiaalsed küsimused, mitte sõjavastane poliitiline suhtumine.

Ja teate, need, kes vahetavad Vene passi Eesti oma vastu, ei taha eestlaseks saada. Mina olen Eesti kodanik, valdan eesti keelt, samuti minu lapsed ja lapselapsed, kuid me jääme venelasteks. Mul on kahju, et minu kodumaal Eestis Eesti passiga venelasi praegu eriti ei armastata.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles