Valimisteenistus otsustas tühistada vanas ringkonnas e-hääletanute hääled

Postimees
Copy
Illustreeriv foto E-valimistest. E-valimised.
Illustreeriv foto E-valimistest. E-valimised. Foto: Sander Ilvest

Vabariigi Valimiskomisjon arutas tänasel koosolekul e-hääletamise alguses tekkinud olukorda, kus 63 valijat hääletas oma eelmise elukoha järgses valimisringkonnas. 13 valijat neist pole praeguse seisuga uuesti hääletanud. Valimiskomisjon otsustas, et kui nad valimisnädala jooksul ümber ei hääleta, siis nende hääled tühistatakse.

Valimiste korraldajad teavitasid vanas valimisringkonnas hääletanud valijaid e-kirja teel ja palusid neil uuesti valida. Praeguse seisuga pole 13 valijat seda veel teinud. Täiendavalt saadavad valimiste korraldajad neile 13 inimesele täna sama infoga SMSi.

Rahvastikuregistris tehti valimiste-eelsel nädalal väga suur hulk muudatusi valijate elukohaandmetes. Seetõttu ei jõudnud kõik muudatused valijate nimekirjas e-hääletamise alguseks e-hääletamise süsteemi. Valijarakendus kuvas e-hääletamise esimestel tundidel kokku 63 valijale nende eelmise elukoha järgse valimisringkonna kandidaadid. Valijate nimekirja muudatused viidi e-hääletamise süsteemi kella 11.45ks sisse ja enamik mõjutatud valijaid on nüüdseks uuesti hääletanud.

Valija hääletab seaduse järgi selles valimisringkonnas, kus ta elas rahvastikuregistri andmetel 3. veebruaril. Siseministeerium koostab valijate nimekirja 25 päeva enne valimispäeva ja pärast 3. veebruari tehtud elukohamuudatusi enam ei arvestata.

Praegusel juhul oli algses valijate nimekirjas arvukalt uuendamata kandeid, mida valimiste-eelsel nädalal korrigeeriti. E-hääletamise süsteemi valijate nimekirja sünkroniseerimine valimiste infosüsteemiga lülitati sisse päev enne e-hääletamise algust, mis polnud piisav aeg kõigi muudatuste tegemiseks.

Valijal on võimalik uuesti hääletada elektrooniliselt kuni laupäeva, 4. märtsi õhtuni kell 20 või valimisjaoskonnas kuni pühapäeva, 5. märtsi õhtuni kell 20. Kui ta hääletab valimisjaoskonnas, siis jääb kehtima paberil antud hääl ja rohkem e-hääletada ei ole võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles