Pentagon jälgib tähelepanuga olukorda Bahmuti ümbruses

BNS
Copy
Ukrainlaste tank Bahmuti lähedal.
Ukrainlaste tank Bahmuti lähedal. Foto: LISI NIESNER/SCANPIX

Ühendriigid jälgivad tähelepanelikult olukorda Donetski oblastis asuva Bahmuti ümbruses, edastasid reedel ukrainlaste uudistekanalid Unian ja Ukrinform.

Pentagon nimetas lahinguid linna pärast «intensiivseks» ja olukorda piirkonnas «muutlikuks».

Ukrinformi teatel ütles Pentagoni eestkõneleja kindral Patrick Ryder, et Ukraina väed hoiavad jätkuvalt kaitseliini. Samas ei lakka Vene okupatsioonivägede ja erasõjafirma Wagneri palgasõdurite rünnakud linnale.

Ryder märkis, et olukord Bahmuti ümber on «väga muutlik» ja USA jälgib seda tähelepanelikult.

Ägedad lahingud Bahmuti pärast on kestnud juba üle kuu. Ukraina sõjaväelased hoiavad linna vaatamata igapäevastele vaenlase rünnakutele ja pidevale mürsutulele.

Ukraina asekaitseminister Hanna Maljar ütles, et Vene sissetungijate rünnakuga Bahmutile käib kaasas propagandistide aktiivne teabekampaania. Selles saadab vaenlane Ukraina infovälja muu hulgas teese, et Bahmuti kaitsel pole strateegilist tähtsust, kuid tegelikkuses see pole nii.

Briti luure edastas neljapäeval oma igapäevases Ukraina sõja ettekandes, et ilma soojenemisega on olukord Ukraina rindel muutunud kaitsva poole jaoks soodsamaks – venelaste rasketehnika liikumist takistab muda.

«Maastikul liikumise raskused loovad tavaliselt sõjalise eelise end kaitsvatele jõududele,» kirjutas luure.

Eeldatavasti tõuseb temperatuur lähinädalatel, mis tekitab veelgi rohkem muda ja muudab maastikul liikumise veelgi raskemaks. Kõige raskemaid kõnealuseid tingimusi oodata märtsi lõpuks.

«See tekitab maismaaoperatsioonidel täiendavaid raskusi ja muudab raskete soomukite liikumise maastikul, eriti Bahmuti piirkonna ebatasasel maastikul keeruliseks,» kirjutab Briti luure.

Ukraina peastaabi hinnangul on Venemaa-Ukraina sõja tulipunkt endiselt Bahmut. Vaenlane koondab oma pingutused nii linnalahingutele kui ka edasistele katsetele linn ümber piirata.

Relvajõudude ohvitser Oleksandr Kravtsov selgitas, et Ukraina väejuhatus kasutab Bahmuti kaitset võimalusena vaenlast kurnata ja oodata uusi relvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles