Kaante vahele sai Vello Salo tööde II osa

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Krutskimees ja preester Vello Salo.
Krutskimees ja preester Vello Salo. Foto: Toomas Huik

«Jumalale on kõik võimalik. Radio Vaticana-Estone» on Vello Salo pärandit tutvustava koguteose teine osa, järg 2021. aastal avaldatud raamatule «Pühitse meid tõega. Mõtisklused, jutlused, kõned, loengud». Äsja ilmunud kogumik on koostatud tänu käsikirjadele, mis on säilinud Vello Salo iganädalastest saadetest Vatikani Raadios aastail 1948–1953 ja 1961–1965. 

Ilmus Vello Salo pärandit tutvustava koguteose teine osa.
Ilmus Vello Salo pärandit tutvustava koguteose teine osa. Foto: Postimees

Kultuuriloolane Ivar Tröner on teinud Vello Salo raadiosaadete tekstidest esindusliku valiku. Saateid alustades oli soomepoisina teisest maailmasõjast, sealhulgas 1944. aasta hilissuvel Eesti kaitselahingutest osa võtnud Vello Salo 23-aastane teoloogiatudeng.

Vatikani Raadio eestikeelsetel saadetel on eriline koht Eesti aja- ja kultuuriloos. Katoliku kiriku sündmuste kajastamise kõrval vahendasid Salo raadiosaated ka eesti kirjanduselu ja kultuurisündmusi, käsitledes näiteks uue piiblitõlke valmimise üksikasju. Põhirõhk oli aga katoliku kiriku tutvustamisel tollastele välis- ja kodu-Eesti inimestele.

Nii võib Vello Salo tekste vaadelda ka kui omalaadset katoliku kiriku ajaloo käsitlust eesti keeles.

Vatikani Raadio saated aitasid nii pagulastel kui ka kodumaale jäänud eestlastel, kel nende saadete kuulamine õnnestus, säilitada lootust, et vaba Eesti mõttelugu polnud Nõukogude okupatsiooni tõttu katkenud, vaid elas siiski edasi.

Jaan Kaplinski kirjutas järelsõnas: «Vello järgi on meile antud teadmiste allikas ka ilmutus, midagi, milleni me oma jõududega ei jõua. Igasugune pööramine, oma usu teistele peale surumine oli temale võõras ja ainult mõnes põgusas ütlemises tuli välja tema kriitiline suhtumine ühesse või teisesse kirikusse ja teoloogilisse suundumusse. Sedagi ta ütles tihti naljaga pooleks.»

Vello Salo, «Jumalale on kõik võimalik. Radio Vaticana-Estone»

Koostaja ja eessõna autor: Ivar Tröner

Järelsõna autor: Jaan Kaplinski

Teoloogiline konsultant: dr Kalle Kasemaa

Toimetaja ja korrektor: Anu Saluäär

Korrektor: Kai Ellip

Kujundaja: Andres Tali

792 lk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles