Solmani sõnul on maskid langenud: Keskerakond panustab vene kaardile (2)

BNS
Copy
Riina Solman kritiseerib Kaja Kallas, Kersti Kaljulaidi ja Lavly Perlingut kuulujuttudel põhinevas vaenus.
Riina Solman kritiseerib Kaja Kallas, Kersti Kaljulaidi ja Lavly Perlingut kuulujuttudel põhinevas vaenus. Foto: Urmas Luik

Isamaa nimekirjas riigikokku kandideeriva riigihalduse ministri Riina Solmani sõnul heitis Keskerakond maskid ja panustab puhtalt vene kaardile, kui teavitas Ida-Virumaal venekeelseid õpetajaid, et nad ei peagi eestikeelsele õppele üle minema.

«Keskerakond on loobunud teesklemast, et nad on Eesti erakond. Nad näevad oma tulevikku vene parteina. Võis arvata, et Edgar Savisaare poliitikast lahkumise järel ei õnnestu Keskerakonnal enam pikalt sellist kahel toolil istumist jätkata ning nad peavad ühes või teises suunas valiku tegema,» ütles Solman. Ta lisas, et venekeelne kogukond on elanud suures osas teises inforuumis ja Keskerakonnale on sobinud nende järjepidev eestikeelsusest eemale jäämine.

Solmani sõnul kahjustab keeleoskuse küsimuses Keskerakonna praegu võetud kurss kõige rohkem just venekeelseid õpetajaid ning sisuliselt minnakse nende tulevikku rikkuma ja eelistatakse nende puhul, et nad ka tulevikus keelt ei valdaks. «Sellega õpetatakse välja aga tulevasi keeleoskamatuid, kes just edaspidi võivad keeleprobleemi tõttu tööturul konkurentsivõime kaotada. Keskerakond loodab Ida-Virumaal selle sammuga kasvatada rahulolematuid inimesi juurde ning koos sellega oma valijaskonda, kes saaks tulevikus kesisemalt hakkama ja vajavad seetõttu selliseid Keskerakonna esindajaid poliitikasse,» arutles Solman.

Tema hinnangul on Keskerakonna kõnealune kampaania eriti ohtlik sellepärast, et see on suunatud just Ida-Virumaale. «Kohalikest venekeelsetest elanikest tahetakse kasvatada uusi valijaid, kes ei oleks Eesti riigiga rahul ja keda Keskerakond saaks Ida-Virumaal rahulolematuses hoida,» ütles Solman.

Keskerakonna selline väljaastumine näitab riigihalduse ministri kinnitusel selgelt, et koolid tuleb Ida-Virumaal riigistada, et anda maakonna elanikele ja uuele peale kasvavale põlvkonnale konkurentsivõimeline haridus, millega on võimalik Eesti tööjõuturul päriselt toime tulla.

«Keskerakond on hädas, kui eesti valijat ei õnnestu hoida ja vene valija hakkab käest libisema. Nad on saanud aru, et kahel toolil istumine ei õnnestu, ning on otsustanud ennast selgelt vene parteina positsioneerida. Ida-Virumaa kampaania põhjal nähtub, et ega olegi eestikeelsel valijal enam põhjust nende poolt hääletada,» lisas Solman.

Õhtuleht kirjutas reedel, et Keskerakonna Ida-Virumaa kandidaadid saatsid reede pärastlõunal maakonna venekeelsete koolide õpetajatele kirja, milles muuseas lubavad, et nende võimule pääsedes saaks iga kooli hoolekogu ise valida, mis keeles seal õpitakse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles