Hümni vene keeles mõnitanud mees astus kohtu ette (5)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kuvatõmmis Jüri Kiviti videost
Kuvatõmmis Jüri Kiviti videost Foto: Youtube

Kohtupidamine hümnist venekeelse ja kuigivõrd mõnitava versiooni esitanud produtsent Jüri Kiviti üle sai alguse: täna toimus Harju maakohtus eelistung.

Vahetult pärast eelistungit avaldas Kivit oma sotsiaalmeediakanalil järjekordse luulerea, kus võrdleb kohtunikke ja prokuröre makaakidega.

Kohtu ette jõudis mees aga sügisel avaldatud video tõttu, kus ta laulis hümniviisil: «Sa oled loodud si*ast, kividest, soost ja samblast. Aitäh punabolševikele, kes kinkisid meile iseseisvuse. Aitäh Leninile kõige eest!» Venekeelse elanikkonna seas usinalt jagatud laulukese põhisõnum oli: «Mu riik on peast segi läinud».

Muu hulgas laulis ta: «Me röövisime sakslasi ja kõik [vara] läks eestlastele. Me tapsime siin juute ja selles oli meil suur edu. Tuleb päev, tuleb tund, kui kõigile venelastele ütleme: minge nah...»

Kui esialgu võttis mees sotsiaalmeedias saadud kiidusõnad hea meelega ise vastu, siis hiljem lisandus videokirjeldusse ka väidetava autori nimi. 

Politsei tuletas meelde, et hümni teotamine, nii nagu ka näiteks lipu rüvetamine, on karistatav. «Seetõttu alustasime selle video teinud 54-aastase mehe suhtes kriminaalmenetlust karistusseadustiku § 245 lg 1 tunnustel, et kindlaks teha, kas selle video puhul on tegemist hümni teotamisega,» sõnas Ida-Harju jaoskonna menetlustalituse juht Inna Toater toona. 

§ 245. Eesti Vabariigi ametliku sümboli teotamine

Eesti lipu, riigivapi või muu ametliku sümboli maharebimise, purustamise, rüvetamise või muul viisil teotamise, samuti riigihümni teotamise eest karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles