FOTOD ⟩ Kaitsevägi ja Kaitseliit saavad uued snaipripüssid

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Rahvusvahelised ettevõtted korraldasid koos oma tipplaskuritega teisipäeval Ida-Virumaal Sirgala harjutusväljal 8,6-millimeetrise kaliibriga snaiprirelvade testlaskmise, mille tulemuste põhjal otsustab kaitseinvesteeringute keskus, millised relvad kaitseväele ja Kaitseliidule hangitakse.

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus (RKIK) on kuulutanud välja snaiprirelvade hanke, mille võitja selgub selle aasta kevadel.

Testlaskmiste eesmärk on testida relva, optilise sihiku ja muu lisavarustuse koostoimes saavutatavat relva täpsust ja töökindlust.

«Testitava snaiprirelva komplekt peab tagama suure täpsuse. Meie ülesanne koos kaitseväega on veenduda, et testitavate relvade täpsus ja töökindlus vastavad hanke eeldustele,» ütles RKIKi relvastuse kategooriajuht Ramil Lipp.

Testimisel on ettevõtete Sako, Haenel, Unique Alpine ja Desert Tech relvad koos lisaseadmetega. Iga pakkuja on pakutava süsteemi ise komplekteerinud vabalt valitud lisaseadmete ja varustusega, mis pidid vastama hankija tingimustele.

Kaitseväe pearelvur major Risto Pärtel ütles, et snaiprite ülesanne on elimineerida kõrge tähtsusega sihtmärke, sealjuures ise märkamatuks jäädes.

«Uued püssid võimaldavad kõike seda ööpäev ringi, olles komplekteeritud tipptasemel varustusega, nagu helisummutid ja termosihikud. Lisaks suurele lasketäpsusele peavad relvad olema samal ajal vastupidavad ning võimalikult kompaktsed ja kerged. Uued relvad vahetavad välja praegused kasutusel olevad Sako TRG-42 snaipripüssid,» ütles major Pärtel.

Relv peab võimaldama täpset laskmist kuni 1500 meetri kaugusele.

Hindamiskriteeriumid on relva ja lisaseadmete hind, relva kaal ja pikkus ning ülalpidamiskulu ehk relvaraua eluiga ning varuosade komplekti maksumus.

Pärast testlaskmiste toimumist ning tulemuste hindamist sõlmitakse edukaks kuulutatud ettevõttega leping selle aasta teises kvartalis. Uute snaiprirelvade eeldatav tarneaeg on 2024. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles