«Metsmesilased» toodavad vannitoas Ukraina droonidele lahingumoona (4)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Üks printer suudab ööpäeva jooksul valmis printida mitukümmend 40 mm moona stabilisaatorit.
Üks printer suudab ööpäeva jooksul valmis printida mitukümmend 40 mm moona stabilisaatorit. Foto: Mihkel Maripuu

Tarmo* osutab oma vannituppa üles seatud 3D-printeritele ja lausub, et hommikul esimese asjana korjab ta öö jooksul valminud tooted ära ja paneb uued hakkama. Tooted ehk ukrainlastele mõeldud laskemoona stabilisaatorid on lihtsustatult kirjeldades omamoodi «sabaga» plastkonstruktsioonid, mis kinnitatakse droonidelt allavisatava laskemoona külge, et see ei laperdaks ega kukuks viltu, vaid otse ja sirgelt otse kaevikutesse ja paiknemiskohtadesse Vene sõduritele pähe. Pealtnäha lihtne asi, aga sisuliselt lahingukomplekt.

Eestis on üks väike seltskond 3D-printimise entusiaste – umbes kümmekond inimest –, kes aitavad Ukraina sõjaväge, tootes nende droonidele lahingukomplekte. Sõbrad on koondunud nimetuse «Metsmesilased» alla. Taustalt on tegemist inseneride, tehnika- ja tööstusinimestega. Päevatöö on mujal, aga selle kõrval toodetakse omal algatusel ja oma vahenditest Ukrainale vajalikku varustust.

Kõik on väga detsentraliseeritud. Kellel on 3D-printerid üles seatud vannituppa, kellel kööki, kellel garaaži. Kui Tarmo toimetab vannitoas, siis seltskonna juhtfiguur Karl on oma tootmise üles pannud töö juurde ühte kasutuseta seisnud ruumi. Vaikselt unnates töötavad ka tema 3D-printerid peaaegu ööpäev läbi ja muudkui teevad ukrainlaste jaoks moona.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles