FOTOD ⟩ Kaitsevägi ja Kaitseliit saavad sel aastal uued kuulipildujad

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Riigi kaitseinvesteeringute keskuse (RKIK) peadirektor Magnus-Valdemar Saar allkirjastas täna lepingu Iisraeli Riigi ettevõttega Israel Weapon Industries (IWI) tuhatkonna uue kuulipilduja Negev NG7 hankimiseks kaitseväele ja kaitseliidule.

Uute kuulipildujate puhul on tegemist 7,62x51 mm kuulipildujaga, mis on mõeldud jao relvastusse. Relva ligikaudne kaal on 8,8 kilogrammi ning efektiivne laskeulatus üle 500 meetri. Sihikuline laskekaugus raudsihikutega on kuni 800 meetrit.

Relv on poolautomaatne, mis on täpne erinevates lahinguolukordades, sealhulgas keerulistes tingimustes, näiteks varitsuses või lähidistantsil. Relv on erakordselt kerge ning seda on võimalik tulistada mitmesugustelt alustelt, sh helikopteritelt, maismaasõidukitelt ning mereväe laevadelt.

Uued relvad vahetavad välja hetkel kasutuses olevad kuulipildujad MG3 ja KSP-58.

Kaitseväe pearelvuri major Risto Pärteli sõnul on uue kuulipilduja Negev NG7 puhul tegemist väga hea ja ergonoomilise relvaga ning see on erinevates laskeasendites lastes stabiilne ja täpne.

«Relvale saab lisada tänapäevaseid lisavarustuselemente, näiteks erinevaid sihikuid ja lampe. Samuti on antud kuulipilduja puhul oluline asjaolu, et tuleümberseadurit saab seada ka üksiklaskudega laskmiseks,» ütles Pärtel.

RKIKi relvastuse kategooriajuht Ramil Lipp ütles, et hanke esimeses faasis oli pakkujaid kuus, kellest lõpliku pakkumise lisaks IWI-le tegi veel üks pakkuja.

«Hanget soosis ajastus turu-olukorras. Mõlemal suurel tootjal, kes pääsesid lõppvooru, olid tootmisliinid töös, mis omakorda mõjutas meie kasuks hinda. Tänu heale ajastusele ja ettevalmistusele õnnestus kuulipildujad saada väga heade hindadega ning väga kiire tarneajaga, mis on tänastest relvastus projektides üks olulisi aspekte,» lausus Lipp.

Kuulipildujate hankimisel oli sooviks, et kuulipildujad vastaksid Eesti tingimustele. «Näiteks kohandati kaba disaini, lisati vintraua peale kuumakate ning harkjala reguleerimisulatust suurendati vastavalt meie vajadustele,» lisas Lipp.

IWI turundus- ja müügijuht Ronen Hamudot märkis, et uus kuulipilduja Negev NG7 on konstrueeritud kaasaegsetest vajadustest lähtuvalt, pakkudes paremat ergonoomikat ning suurendades erinevate komponentide töökindlust.

«Need eelised koos unikaalsete omadustega muudavad selle kõige tõhusamaks ning kergemaks relvaks jalaväe jaoks,» kiitis Hamudot oma ettevõtte toodangut.

Uusi relvasid on oodata käesoleva aasta lõpuks ning seejärel antakse üle kaitseväele ja Kaitseliidule. Seda relva kasutavad mitmed riigid üle maailma, sealhulgas Iisraeli kaitsejõud.

Israel Weapon Industries tegutseb väikerelvasde turul ligi 90 aastat. Ettevõtte tuntuimate toodete hulka kuuluvad 5,56 ja 7,62 mm kergekuulipildujad NEGEV,7,62x51 mm uus TAVOR ja TAVOR-7, X95 (Micro TAVOR) ja automaadid GALIL-ACE. Ettevõtte relvad töötatakse välja koostöös Iisraeli kaitsejõududega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles