Tallinn läheb avalikel üritustel üle korduskasutatavatele nõudele (2)

Postimees
Copy
Korduskasutatavad pakendid.
Korduskasutatavad pakendid. Foto: Erakogu / Karli Saul

Tallinna linnavolikogu võttis täna vastu uue jäätmehoolduseeskirja. Eeskirja järgi on edaspidi kõigil Tallinna linnas toimuvatel avalikel üritustel lubatud serveerida toitu ja jooki üksnes korduskasutatavates anumates ning kasutada üksnes korduskasutatavaid söögiriistu.

Peale muudatuste avalike ürituste korraldamisel laiendatakse biojäätmete eraldi kogumise nõuet kõigile kinnistutele.

«Peame oluliselt vähendama loodusressursside raiskamist ning taaskasutatavatele nõudele üleminek avalikel üritustel on oluline samm sellel teel,» sõnas Tallinna linnavolikogu esimees Jevgeni Ossinovski (SDE) pressiteate vahendusel. «Biojäätmete laiem sorteerimise nõue aitab vähendada ladestusse jõudvat jäätmete mahtu ning toota köögijäätmetest komposti ja perspektiivis ka väärtuslikku biogaasi,» selgitas ta.

Ossinovski hinnangul tuleks järgmise etapina kehtestada jäätmevedajale kohustus koguda kortermajade juures nii klaas- kui ka segapakendit. «Linnavalitsus on lubanud seda lahendust peagi paaris linnaosas katsetada. Loodan, et see õnnestub, misjärel saame seda laiendada üle linna.»

Tallinna uus jäätmehoolduseeskiri tekitas elava arutelu ka keskkonna- ja kliimakomisjonis, ütles komisjoni juht Maris Hellrand (SDE), sest muutus puudutab kõiki, kes veel ei ole omal algatusel jäätmete liigiti kogumist alustanud. «Uute harjumuste tekkimine võtab aega, aga jäätmete sorteerimise keskkonnamõju kõrval on see positiivne ka perede rahakotile,» julgustas Hellrand kõiki pealinlasi muudatustesse soosivalt suhtuma.

Eeskirja eesmärk on parandada inimeste jäätmealast keskkonnateadlikkust, vähendada avalikel üritustel tekkivate jäätmete kogust ja prügistamist (sh mereprügi teket) ning edendada ringmajanduslike ärimudelite teket, luues nõudluse korduskasutussüsteemide järele. Lisaks kehtestatakse nõue, mille järgi on kõik kinnistud kohustatud alates 1. juunist 2023 koguma biojäätmeid eraldi mahutisse ning andma üle jäätmevedajale. Eramajad saavad biojäätmete eraldi kogumise asemel biojäätmeid ka kinnistul kompostida.

Avalikel üritustel üksnes korduskasutatavate nõude kasutamine muutub kohustuslikuks ühel külastuspäeval alla 30 000 külastajaga avalikul üritusel alates 1. juunist 2023, ühel külastuspäeval 30 000 ja enama külastajaga avalikul üritusel alates 1. jaanuarist 2024.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles