Venemaa kehtestas 144 Eesti, Läti ja Leedu ühiskonnategelasele sissesõidukeelu (10)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Piiripunkt Narvas
Piiripunkt Narvas Foto: Sander Ilvest

Venemaa välisministeerium kehtestas sissesõidukeelu 144 Eesti, Läti ja Leedu kodanikule, nende seas on ministrid, parlamendiliikmed, ühiskonnategelased ja ajakirjanikud.

«See samm astuti vastusena Balti riikide aktiivsele lobitööle Venemaa-vastaste sanktsioonide ja muude meetmete osas, meie siseasjadesse sekkumisele, russofoobsete meeleolude õhutamisele,» vahendas Interfax Vene välisministeeriumi avaldust.

Ministeerium teatas, et «stoppnimekirja» kantud 144 Läti, Leedu ja Eesti kodanikku on kaasatud nende riikide võimude algatatud barbaarsesse kampaaniasse Nõukogude sõdurite-vabastajate mälestussammaste massilisse lammutamisse, venekeelse elanikkonna tagakiusamisse, ajaloo ümberkirjutamisse, natsismi ja jätkuva kuritegeliku liini ülistamisse Ukraina konflikti eskaleerimiseks ning Kiievi režiimile relvade pumpamisse.

Venemaa ei ole sissesõidukeelu saanud inimeste nimekirja avalikustanud.

Venemaa on samasuguseid sissesõidukeelde kehtestanud ka varem. 7. juunil 2018 kehtestas Venemaa niinimetatud russofoobide nimekirja. Nimekirjas oli 20 Eestiga seotud inimest.

Venemaa samm oli vastus Eesti 29. märtsi 2018 otsusele keelata 49 Venemaa kodanikul riiki sisenemine seoses niinimetatud Magnitski juhtumiga. Selles nimekirjas on ka mitu Postimehega seotud inimest: arvamustoimetajad Erkki Bahovski ja Andres Herkel ning venekeelse Postimehe peatoimetaja Sergei Metlev. Nimekirjas on ka kehtestamise ajal Postimehes töötanud, praegune Kuku raadio ajakirjanik Ainar Ruussaar.

2018. aastal kehtestatud «russofoobide nimekirjas» on ka president Toomas Hendrik Ilves, poliitik Jevgeni Krištafovitš, Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) poliitikud Urmas Reitelmann ja Henn Põlluaas, ajaloolane Igor Kopõtin, teadur ja Eesti 200 poliitik Kalev Stoicescu, Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Kristi Raik, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse tegevjuht Dmitri Terepik, ajaloolane Ivo Juurvee ja Eesti ukrainlaste ühingu juht Evhen Tsybulenko.

Seda nimekirja ametlikult teatavaks ei tehtudki, avalikkus sai inimese nimekirja sattumisest teada siis, kui ta seda ise teada andis.

Toonane välisminister Sven Mikser ütles 2018. aastal, et nimekirjas on ka kolm endist valitsuse liiget, kuid ta ei nimetanud neid nimesid.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles