Ametist lahkuv justiitsminister taotleb Tartus Pepleri tänava ümbernimetamist Põdderi tänavaks

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Pepleri ja Tiigi tänava ristmik. 
Pepleri ja Tiigi tänava ristmik. Foto: Margus Ansu

Poliitilistel põhjustel represseeritud inimeste sotsiaalsete tagatiste asjatundjate komisjoni esimees Lea Danilson-Järg (Isamaa), kes on ühtlasi ametist lahkuva valitsuse justiitsminister, saatis Tartu linnapeale Urmas Klaasile (RE) kirja sooviga nimetada Pepleri tänav kindral Ernst Põdderi järgi ümber Kindral Põdra või Põdderi tänavaks.

Tänava ümbernimetamine oli ühe päevakorrapunktina arutuse all komisjoni istungil veebruari algul. Danilson-Järg teatab kirjas linnapea Klaasile, et 16. sajandil Tartus elanud Wilhelm Pepler tegutses Liivi sõja ajal Ivan IV saadikute tõlgina. Minister lisab oma kirjas, et tema juhitud komisjoni arutelu järgi on Pepleri nime kandev tänav sobimatu tänapäeva Eesti ühiskonda, arvestades ka praegust Venemaa poliitikat ja agressioonisõda Ukraina vastu.

Klaas ütles ministri kirja kommenteerides Tartu Postimehele, et Pepleri tänavat on mitmel korral ümber nimetatud. «Tänav on kandnud ja kannab praegugi iseseisvuse taastamise aegse otsuse järgi raehärra Pepleri nime, on kandnud kindral Põdderi nime ja nõukogude ajal riigikukutaja Pälsoni nime. Pöördusime justiitsministeeriumi poole, et ministeerium selgitaks, millisele infole poliitilistel põhjustel represseeritud inimeste sotsiaalsete tagatiste asjatundjate komisjon täpsemalt tugineb, kui viitab Pepleri tegevusele 16. sajandil.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles