Rahandusministeerium kaasab Tallinna ringraudtee rajamise käiku kohalikke elanikke

Anna Sarapuu
, ajakirjanik
Copy
Ülemiste raudteejaam. Pilt on illustreeriv.
Ülemiste raudteejaam. Pilt on illustreeriv. Foto: Eero Vabamägi

Rahandusministeerium soovib hakata inimesi kaasama Tallinna ringraudtee eriplaneeringu koostamisse, paludes neile saadetud avalduses teatada oma kontaktandmed ja viis, kuidas soovitakse planeerimisseaduse kohta käivaid teateid saada.

Praeguse plaani kohaselt kaasatakse eriplaneeringu eelvaliku tegemisse ja detailse lahenduse koostamisse inimesed, kellel võib olla põhjendatud huvi projekti keskkonnamõju või riigi eriplaneeringu elluviimise vastu. Sealhulgas kaasatakse ka valitsusvälised keskkonnaorganisatsioonid. Kuna veel ei teata, kust võiks kulgeda trassi täpne asukoht, saadab rahandusministeerium inimestele kirju, et välja selgitada, keda planeering mõjutama hakkaks.

Detailse lahenduse koostamise etapis kaasatakse lisaks planeeritava maa-ala elanikke esindavad mittetulundusühingud ja sihtasutused.

Planeeringuga võib aega minna kuus aastat

Eelnõu kohaselt on Tallinna ringraudtee eesmärk luua võimalus Paldiski-suunaliste kaubavedude ümbersuunamiseks Tallinna kesklinnast ning Ülemiste multimodaalsest reisiterminalist, kaupade kiirem liikumine ning Eesti logistikavaldkonna konkurentsivõime suurendamine.

Samuti on eesmärk võimaldada uusi ühistranspordiühendusi Ülemiste-Assaku-Luige-Tänassilma-Saue-Keila-Paldiski/Turba, aga perspektiivis ka Haapsalu/Rohuküla suunal, mis võimaldab töörännet elu- ja töökoha vahel ning parandaks ühtlasi lennujaama, Rail Balticu reisiterminali ning muude teenuste ja töökohtade kättesaadavust.

Eelnõu läbis jaanuari lõpuks kaks kooskõlastusringi. Mullu detsembris kooskõlastamiseks esitatud eelnõu versioonile tuli muudatusettepanekuid, mille alusel suurendas riik eriplaneeringu ala ning täiendas eelnõu seletuskirja.

Tallinna ringraudtee võimalikud põhimõttelised alternatiivid on ette nähtud kehtivas Harju maakonnaplaneeringus 2030+. Riigi eriplaneeringu tulemusel koostatakse terviklik ruumilahendus Tallinna ringraudtee ja sellega funktsionaalselt koos toimivate ehitiste tarbeks.

Planeeringu koostamise maksumus ja ajaline kestus täpsustuvad planeerimisprotsessis. Eeldatav planeeringu koostamise aeg on kuus aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles