GALERII Vabaduse väljakul avati fotonäitus Ukraina sõjapõgenike lugudega (4)

Postimees
Copy

Vabaduse väljakul avati eile fotonäitus «Ma valin elu», mis kujutab sõja eest Eestisse pagenud ukrainlasi ja nende lugusid.

Fotonäitus kujutab sõja eest Eestisse pagenud ukrainlaste portreefotosid ja nende lugu: kes nad on, milline oli nende elu Ukrainas, kuidas nad on Eestis kohanenud ja kellena näevad end viie aasta pärast. Tegemist on sotsiaalse kultuuriprojektiga, mille on loonud Ukraina sõjapõgenikest fotograafid ja mida korraldab Tallinna kultuuri- ja spordiamet.

Fotoprojektis osalenud fotograafist ukrainlane Natalia Fomina märkis, et tema jaoks on projekt olnud inspireeriv kogemus. «Kuulsin palju huvitavaid lugusid ning igal inimesel on oma valud ja kogemused. Teises riigis viibides ei seisa inimesed paigal, nad arenevad, täiustuvad, õpivad keelt, laiendavad oma tegevusala, neil on uued ametid. Usun, et ukrainlased inspireerivad teisi rahvaid oma julguse ja usuga paremasse tulevikku,» lisas Fomina.

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja sõnul on just Eestis elanike arvu kohta kõige enam Ukraina sõjapõgenikke vastu võtnud riik ning paljud neist on leidnud endale elukoha just Tallinnas. «Nende suurte numbrite taga on aga inimeste elud ja lood, millest igaüks on ainulaadne ja väärib tähelepanu. Näituse eesmärk on neid märgata, toetada ja ühiselt mõista, et nad on meie ühiskonna täisväärtuslikud liikmed, kes tahavad panustada ja on siin igati teretulnud,» lisas Oja.

Fotonäitus on üleval kuni 25. märtsini.

Fotonäituse autorid on end sisse seadnud Eestis

Maksym Bilozor on pärit Dnipro linnast, mis asub Ukraina keskosas. Maksym saabus Eestisse 6. märtsil. Fotograafia vastu tekkis tal huvi kolm aastat tagasi. Maksym on proovinud oma pildistamisoskusi erinevates žanrites – ta alustas arhitektuurifotograafiaga, kuid nüüd on hakanud rohkem huvi tundma portreede vastu. Ta õpib Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia ja kunstide instituudis esimesel kursusel ristmeedia erialal.

Yuliia Dvornichenko sündis ja elas Mariupoli linnas, omandas magistrikraadi organisatsiooni juhtimises. Õppimise käigus tekkis tal huvi fotograafia vastu. Pärast ülikooli lõpetamist 2018. aastal süvenes ta fotograafiasse ja töötas Mariupolis fotograafina. Yuliia saabus Tallinna 21. märtsil. Ta õpib inglise keelt ja tal on plaanis õppida ka eesti keelt. Talle meeldib teha portreefotosid, paari- ja perepilte.

Natalia Fomina tuli Tallinnasse Odessa linnast oma kahe lapsega 7. märtsil. Natalia omab kõrgharidust majanduses ja töötas sel erialal kuus aastat. Fotograafina on ta tegutsenud kaheksa aastat ning tegeleb laste- ja perepildistamisega. Ta õpib graafilist disaini ja keeli.

Daria Prasko on sündinud Hersoni oblasti (Lõuna-Ukraina) väikelinnas Novaja Kahhovkas. Viimased 10 aastat elas ja töötas Harkovis. Ta alustas oma fotograafikarjääri 2010. aastal, seejärel töötas mõnda aega disainerina ning ühendas disaineritöö fotograafiaga. Daria tuli Eestisse koos oma ema ja 8-kuuse pojaga. Tänu vabatahtlike abile töötab ta Eestis fotograafina ja õpib kaugõppes veebidisaineriks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles