Keeleinstituut väldib toimetajaid ja möllab ikka omasoodu (4)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
EKI tegevuskava järgi hõlmab uus, 2025. aastal ilmuv ÕS «kogu kirjakeelt – keelt, mis käibib suhtluses, kirjanduses, ajakirjanduses ja mujal, eri registreid ja osaliselt ka oskuskeelt».
EKI tegevuskava järgi hõlmab uus, 2025. aastal ilmuv ÕS «kogu kirjakeelt – keelt, mis käibib suhtluses, kirjanduses, ajakirjanduses ja mujal, eri registreid ja osaliselt ka oskuskeelt». Foto: Mihkel Maripuu

Moodsaid keeleuuendusi viljeleva eesti keele instituudi (EKI) uus tegevuskava jättis keeletoimetajad vastusteta. Ka pea pool aastat hiljem on EKI plaanid neile sama hägused ning kooskõlastusest ja aruteluringidest pole juttu mujal kui tegevuskava viimastel lehtedel.

Keeletoimetajatele ja emakeeleõpetajatele on instituudi juhi varasematest väljaütlemistest kõlama jäänud, et kui inimesed kirjareeglitest lahti ei lase, tuleb need lihtsalt kaotada. Seda on nimetatud ka keele vabakslaskmiseks, mida EKI ise agaralt eitab.

Samas näib, et tagasisidet võeti justkui kuulda: õigekeelsussõnaraamat (ÕS) ilmub hiljemalt kahe aasta pärast ka paberil ja keelenõu peaks alles jääma. Küll aga selgub, et üht peamist huvirühma – keeletoimetajaid ja nende liitu – pole kava koostamisse tegelikult kaasatudki.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles