Bakterite pääsu veekeskustesse katab endiselt saladus (5)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Tartu V Spa basseiniveega on kõik korras, see vastab normidele. Probleem oli kraani- ja dušivees, mis nüüdseks on korda saadud.
Tartu V Spa basseiniveega on kõik korras, see vastab normidele. Probleem oli kraani- ja dušivees, mis nüüdseks on korda saadud. Foto: Kristjan Teedema

Nii Tartu V Spa kui Aura keskuse juht on teinud pärast nende asutuse duširuumi torustikus Legionella-bakterite avastamist terviseametiga koostööd, ent pole sellele vaatamata saanud tänini selgust, kuidas võis leegionärihaiguse põhjustaja nende süsteemi sattuda.

Seni ringelnud väited, et küllap on süüdi kraanidest ja duššidest voolava sooja olmevee temperatuuri kahandamine energiasäästu eesmärgil, on kummagi veekeskuse juhi kinnitusel valed.

Legionella pneumophila, mis võib tekitada ägedalt kulgevat kopsupõletikku või gripitaolist palavikku, vajab paljunemiseks ja levikuks veetemperatuuri, mis jääb 20 ja 45 kraadi vahele, ning kaotab 60-kraadises vees eluvõime kahe minutiga.

Tartu kesklinnas asuva Aura veekeskuse juhataja Kairit Matto ütles, et nende keldris asuv 2000-liitrine boiler soojendab Tartu veevärgist sissetuleva umbes kaheksakraadise vee automaatselt 65 kraadini. Ta näitas eile oma kabinetis paksu sinist dokumentide köidet, kus on kirjas, et 3. märtsi varahommikul, mil terviseamet käis Aura keskuse duširuumides proove võtmas, oli boileri vee temperatuur täpselt nagu ette nähtud, 65 kraadi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles