Vene sissetungijad vastutavad Zelenskõi sõnul iga hävitatud elu eest

BNS
Copy
Kaader Mariupolist.
Kaader Mariupolist. Foto: Alexander Ermochenko/Scanpix

Kõik Vene sissetungijad vastutavad iga Ukrainas hävitatud inimelu eest, lubas president Volodõmõr Zelenskõi 386. sõjapäeva lõpu videosõnumis, vahendas ukrainlaste uudistekanal Unian.

«Aasta tagasi sooritasid Vene sõjaväelased selle sõja ühe kõige hullema kuriteo. Vene pommid hävitasid Mariupolis teatri. Hoone, mida kasutati varjendina. Seal oli naisi lastega, rasedaid, vanureid. Tsiviilobjekt, mille okupant tahtlikult hävitas. Me ei tea ikka veel täpset hukkunute arvu. Sajad inimesed? Tuhat? Hoone kõrval olevad sildid «Lapsed» näitasid selgelt, kes olid Venemaa sihtmärgiks. Ja see oli vaid üks paljudest sellistest sõjaroimadest. Kurjuse riik vastutab iga Ukrainas hävitatud elu eest,» ütles riigipea.

President meenutas, et eelmise aasta märtsi keskel oli okupant veel riigi põhjaosas ja mitmel pool Harkivi oblastis ning lõunas olid vaenlasel hoopis teised positsioonid.

«Kuid juba siis hakkasime neid nende kuritegude eest vastutusele võtma. Tuleb päev ja me vabastame Mariupoli. Kogu meie lõuna. Kogu meie idaosa. Nii nagu me vabastasime oma teised linnad. Tuleb päev ja luuakse tribunal, mis tagastab õigluse meie rahvale. Tribunal, mis karistab seda agressorit samamoodi, nagu karistati mineviku agressoreid. Tuleb päev, mil kõik ukrainlaste vastu suunatud sõjakuritegude toimepanijad on Rahvusvahelise Kriminaalkohtu saalides ja siseriiklikes kohtutes,» rõhutas Zelenskõi.

Presidendi kinnitusel tehakse selleks kogu juriidiline töö ja mobiliseeritakse kõik vajalikud partnerid.

«Seda juba tehakse. Iga päevaga toome lähemale õigluse tagasituleku Ukrainale. Okupantide kurjus ei saa jääda karistamata. Tuleb karistus. Ja kui keegi terroristidest loodab end kuhugi sinna peita, siis see ei tööta. Kõik, kes pommitasid Ukrainat. Kes põletasid meie külasid, kes tabasid Ukraina linnu. Kõik, kes dirigeerivad terrorituld Ukraina rahva pihta. Kõik, kes tõid siia sõja. Nad vastutavad iga Ukrainalt ära võetud elu eest,» rääkis president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles