Kaja Kallas Putini vahistamise määrusest: see on samm õiglase kohtupäeva poole (9)

Georgi Beltadze
, Eesti uudiste toimetuse juhataja
Copy
Peaminister Kaja Kallas
Peaminister Kaja Kallas Foto: JANIS LAIZANS / REUTERS / SCANPIX

Peaminister Kaja Kallase (RE) sõnul on Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) välja antud vahistamismäärus Venemaa presidendi Vladimir Putini suhtes sõjakuritegude eest Ukrainas ajalooline signaal.

«Rahvusvaheline Kriminaalkohus avaldas täna määruse Vladimir Putini vahistamiseks. See on samm õiglase kohtupäeva poole. Putini vahistamise määrus saadab ajaloolise signaali: Ukrainas toime pandud sõjakuritegude algpõhjus on Venemaa juhtide kuritegelikud otsused. See tähendab, et keegi ei ole kohtumõistmise suhtes immuunne, ka riigijuhid mitte. Venemaad juhtiv režiim ei pääse vastutusest,» teatas Kallas ühismeedias.

ICC andis täna välja vahistamismääruse nii Putini kui ka Venemaa presidendi lasteõiguste voliniku Maria Lvova-Belova suhtes.

ICC märgib avalduses, et on alust arvata, et nii Putin kui ka Lvova-Belova kannavad vastutust sõjakuritegude eest, mis seisnevad Ukraina elanikkonna ebaseaduslikus küüditamises ja laste õiguste kahjustamises.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba väljendas ICC otsuse üle head meelt. «Õigluse rattad pöörlevad,» ütles Kuleba.

Venemaa sõnul on ICC Putini vahistamise määrus mõttetu.

«Rahvusvahelise Kriminaalkohtu otsustel pole meie riigile mingit tähendust, sealhulgas õiguslikust aspektist. Venemaa ei ole Rahvusvahelise Kriminaalkohtu Rooma statuudi osaline ega kanna sellest tulenevaid kohustusi,» kostis Kremli pressiesindajalt Dmitri Peskovilt.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles